Wino bezalkoholowe to stosunkowo nowa propozycja na rynku polskim. Nie da się ukryć, że na razie jest to produkt niszowy, ale coraz więcej osób sięga po tego rodzaju trunek. Wina bezalkoholowe dedykowane są przede wszystkim do kierowców, kobiet w ciąży, osób będących na diecie oraz wegetarian. Również osoby, którym religia nie pozwala na spożywanie alkoholu mogą cieszyć się smakiem i dobrodziejstwami wina. Wino bezalkoholowe jest pełnowartościowym produktem, który tylko i wyłącznie nie zawiera alkoholu, natomiast wszelkie inne wartości ma w pełni zachowane. Wino bezalkoholowe jest wytwarzane z produktu końcowego, jakim jest tradycyjne wino alkoholowe. Tak samo przechodzi proces fermentacji, maceracji, dojrzewania jak wino alkoholowe. Dopiero na końcu całego procesu producent wydziela pewną partię wina i przed butelkowaniem poddaje produkt mechanicznemu procesowi dealkoholizacji. Proces dezalkoholizacji polega na odwirowaniu alkoholu, za pomocą kolumny wirujących stożków. Wino bezalkoholowe to najlepsze źródło wysoko wchłanialnych polifenoli i to właśnie poprzez brak alkoholu, który częściowo może blokować ich pełną percepcję przez organizm. Wino bezalkoholowe zawiera wszystko to co najcenniejsze - pełnowartościowe polifenole, tajemniczą i niepowtarzalną mieszankę miejsca, słońca, pogody, terroir, w których winogrona dojrzewały. Bezalkoholowe wino zachowuje delikatne lotne aromaty i charakterystykę smakową wraz z taninami i garbnikami, charakterystycznymi dla wina alkoholowego.Wino w kulturze jest symbolem celebracji. Teraz osoby nie mogące spożywać alkoholu mogą przyłączyć się do biesiad ze swoim kieliszkiem napełnionym winem bezalkoholowym.
więcej o wino bezalkoholowe