Wina bezalkoholowe dedykowane są wszystkim konsumentom, ale przede wszystkim kierowcom, kobietom w ciąży, osobom będącym na diecie oraz wegetarianom. Dzięki nim również osoby, którym religia nie pozwala na spożywanie alkoholu mogą cieszyć się smakiem i dobrodziejstwami wina. A warto podkreślić, że wino pozbawione alkoholu uchodzi za najlepsze źródło łatwo przyswajalnych polifenoli.
Wino bezalkoholowe jest pełnowartościowym produktem, który nie zawiera alkoholu, natomiast wszelkie inne wartości ma w pełni zachowane. Tak samo jak wino tradycyjne przechodzi ono proces fermentacji, maceracji oraz dojrzewania. Dopiero na końcu całego procesu przez zabutelkowaniem zostaje ono poddane procesowi dealkoholizacji. W znacznym uproszczeniu można powiedzieć, że technika ta polega na odwirowaniu alkoholu, za pomocą kolumny wirujących stożków.
Bez wątpienia warto spróbować
wina bezalkoholowego, choćby dla przekonania się, jak ono smakuje. Degustacja
win Eisberg lub toast wzniesiony
bezalkoholową Cavą może okazać się ciekawym doświadczeniem, które nie tylko wzbogaci wiedzę o winie, ale zachęci również do ponownych degustacji.