Wina australijskie – tak dobre, że aż podskoczysz z wrażenia
Data dodania: 08-05-2024
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Australia to jeden z czołowych producentów win w Nowym Świecie. Nie powinno zatem dziwić, że tutejsi winiarze niczym starożytni Rzymianie wyruszyli w pewnym momencie historii ze swoimi trunkami poza granice kraju i dosłownie podbili terytoria dając zamieszkującym je konsumentom wina dobre na co dzień, ale też wina o wysokiej jakości odzwierciedlające australijski styl życia opierający się na niezależności i przyjemności skąpanej w słońcu niekończącego się lata.
Wina australijskie z kangurem i nie tylko
Zrównoważane i bardzo zróżnicowane winiarstwo australijskie ma bardzo wiele do zaoferowania. Wybór, jakiego dokonujemy kupując wina zazwyczaj podyktowany jest ceną. Dobre tanie wina to takie wina, które zdecydowanie lubi chyba każdy. Pragniemy zwrócić Państwa uwagę na znakomite jakościowo wina marki Lindeman’s oraz Yellow Tail - wina z kangurem.
Na te trunki zdecydowanie można liczyć, ba! - istnieje ogromne prawdopodobieństwo, a nawet gwarancja, że człowiek się nie zawiedzie. Oprócz znakomitych doznań smakowych, niezaprzeczalnego bogactwa aromatów i wyjątkowej głębi emanują niesamowicie dobrą energią czyniąc świat jeszcze piękniejszym i bardziej kolorowym. Dobra cena zachęca do zakupu, a wspomniane walory do regularnych nabyć.
Zdecydowanie polecamy, Lindemans Winemaker's Release Shiraz Cabernet, czy Yellow Tail Moscato - to istne rakiety, które z zawrotną prędkością mkną po winiarskim niebie.
Australia - winiarstwo w szczególnych warunkach
Australia jako kontynent doświadcza wielu anomalii pogodowych, którym towarzyszą gwałtowne zjawiska atmosferyczne. Burze i huragany niszczą tutaj wszystko na swojej drodze, a spadające z nieba pioruny z łatwością doprowadzają do ogromnych pożarów wysuszonego do granic możliwości buszu. Jak w takich warunkach odnajdują się krzewy winne?
Jeśli ogień nie strawi winnic, co ma miejsce cyklicznie już w Kalifornii, to i tak stoją one w obliczu zagrożenia, jaki stanowią dym i pył unoszący się w powietrzu. Winiarze dokładają jednak wszelkich starań, by ochronić krzaczki i i przygotować jak najlepsze zaplecze dla rozwoju jagód gronowych. O tym, że sztuka ta udaje się im znakomicie wie każdy, kto miał przyjemność pić wina australijskie. Oddziałują one zdecydowanie pozytywnie zostawiając piękne wspomnienia, ale też jakiś rodzaj frasunku na widok pustego kieliszka, lub gorzej - butelki.
Prestiżowe wina australijskie
Tym wielbicielom wina, którzy mogą i chcą wydać na jego butelkę więcej polecamy wina Bena Glaetzera. Na jego wina się czeka, na wina od niego się zapisuje. Bo warto. Ich produkcja odbywa się pod bacznym okiem mistrza, który pilnuje każdej godziny fermentacji i dojrzewania. Co ciekawe, wszystko to odbywa się w wynajętej przez niego zaprzyjaźnionej winiarni, bowiem mistrz Glaetzer swojej własnej nie posiada. Najwyraźniej jej nie potrzebuje. Kto pił Glaetzer Wallace, czy topowe, doskonałe Glaetzer Amon-Ra wie, że sprężystość i soczystość, jaką osiągają te trunki jest wynikiem umiejętności, nie zaś miejsca, w którym powstają.
Zrównoważane i bardzo zróżnicowane winiarstwo australijskie ma bardzo wiele do zaoferowania. Wybór, jakiego dokonujemy kupując wina zazwyczaj podyktowany jest ceną. Dobre tanie wina to takie wina, które zdecydowanie lubi chyba każdy. Pragniemy zwrócić Państwa uwagę na znakomite jakościowo wina marki Lindeman’s oraz Yellow Tail - wina z kangurem.
Na te trunki zdecydowanie można liczyć, ba! - istnieje ogromne prawdopodobieństwo, a nawet gwarancja, że człowiek się nie zawiedzie. Oprócz znakomitych doznań smakowych, niezaprzeczalnego bogactwa aromatów i wyjątkowej głębi emanują niesamowicie dobrą energią czyniąc świat jeszcze piękniejszym i bardziej kolorowym. Dobra cena zachęca do zakupu, a wspomniane walory do regularnych nabyć.
Zdecydowanie polecamy, Lindemans Winemaker's Release Shiraz Cabernet, czy Yellow Tail Moscato - to istne rakiety, które z zawrotną prędkością mkną po winiarskim niebie.
Australia - winiarstwo w szczególnych warunkach
Australia jako kontynent doświadcza wielu anomalii pogodowych, którym towarzyszą gwałtowne zjawiska atmosferyczne. Burze i huragany niszczą tutaj wszystko na swojej drodze, a spadające z nieba pioruny z łatwością doprowadzają do ogromnych pożarów wysuszonego do granic możliwości buszu. Jak w takich warunkach odnajdują się krzewy winne?
Jeśli ogień nie strawi winnic, co ma miejsce cyklicznie już w Kalifornii, to i tak stoją one w obliczu zagrożenia, jaki stanowią dym i pył unoszący się w powietrzu. Winiarze dokładają jednak wszelkich starań, by ochronić krzaczki i i przygotować jak najlepsze zaplecze dla rozwoju jagód gronowych. O tym, że sztuka ta udaje się im znakomicie wie każdy, kto miał przyjemność pić wina australijskie. Oddziałują one zdecydowanie pozytywnie zostawiając piękne wspomnienia, ale też jakiś rodzaj frasunku na widok pustego kieliszka, lub gorzej - butelki.
Prestiżowe wina australijskie
Tym wielbicielom wina, którzy mogą i chcą wydać na jego butelkę więcej polecamy wina Bena Glaetzera. Na jego wina się czeka, na wina od niego się zapisuje. Bo warto. Ich produkcja odbywa się pod bacznym okiem mistrza, który pilnuje każdej godziny fermentacji i dojrzewania. Co ciekawe, wszystko to odbywa się w wynajętej przez niego zaprzyjaźnionej winiarni, bowiem mistrz Glaetzer swojej własnej nie posiada. Najwyraźniej jej nie potrzebuje. Kto pił Glaetzer Wallace, czy topowe, doskonałe Glaetzer Amon-Ra wie, że sprężystość i soczystość, jaką osiągają te trunki jest wynikiem umiejętności, nie zaś miejsca, w którym powstają.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje