Urok Hiszpanii w winie zaklęty
Data dodania: 05-04-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wpływy Gaudiego w architekturze miejskiej, kubistyczne inspiracje sztuką Picassa, uliczne występy muzyków i tancerzy flamenco, przyjemny klimat tapas barów, ale także ryk i dramat wywołany walką byków – oto jedne z najpopularniejszych obrazów Hiszpanii. Mogą być one nieco stereotypowe, jednak stanowią wyjątkowo hiszpańskie zgranie z rytmem, które swój przejaw ma także w tutejszym winiarstwie.
Nowoczesna Hiszpania jest krajem wartym odkrywania na wielu płaszczyznach.
Pedro Almodóvar w swych genialnych filmach przekształcił dzikich przestępców w pełnych emocji wrażliwców; w galeriach sztuki podziwiać można mnóstwo zapierających dech w piersiach prac kuchnia hiszpańska z kolei wprowadza w świat nie tylko nowych potraw, ale także sposobów gotowania i myślenia o jedzeniu.
Hiszpańskie winiarstwo również jest „na czasie”, nieustannie generuje nowe wina i marki, powstają świetne winnice oraz regiony, które bez precedensu tworzą współczesną historię.
Wino już od dawna stanowiło tu nieodłączny element handlu oraz diety żywienia, w ciągu lat przeobraziło się jednak w wielką sztukę.
Liczba wyznaczonych hiszpańskich regionów winiarskich wzrosła o ponad jedną trzecią, powstał też nowy system praw. Rozwój jest tutaj bardzo widoczny i niezahamowany. A co istotne – znakomicie smakuje.
Do jednych z najfajniejszych win Hiszpańskich należą Castillo de Olaya white i red, Marques de Fuertigo, Marques de Grinon, Nominum red i white, Rene Barbier półsłodkie, Vina Oria Gran Reserva, Conde de Valdemar, Aqel Andalucia, Cava Rigol,
Prosecco Belstar, Quinta, czy Vidal del Saz.
Gorąco polecamy je Państwa uwadze.
Pedro Almodóvar w swych genialnych filmach przekształcił dzikich przestępców w pełnych emocji wrażliwców; w galeriach sztuki podziwiać można mnóstwo zapierających dech w piersiach prac kuchnia hiszpańska z kolei wprowadza w świat nie tylko nowych potraw, ale także sposobów gotowania i myślenia o jedzeniu.
Hiszpańskie winiarstwo również jest „na czasie”, nieustannie generuje nowe wina i marki, powstają świetne winnice oraz regiony, które bez precedensu tworzą współczesną historię.
Wino już od dawna stanowiło tu nieodłączny element handlu oraz diety żywienia, w ciągu lat przeobraziło się jednak w wielką sztukę.
Liczba wyznaczonych hiszpańskich regionów winiarskich wzrosła o ponad jedną trzecią, powstał też nowy system praw. Rozwój jest tutaj bardzo widoczny i niezahamowany. A co istotne – znakomicie smakuje.
Do jednych z najfajniejszych win Hiszpańskich należą Castillo de Olaya white i red, Marques de Fuertigo, Marques de Grinon, Nominum red i white, Rene Barbier półsłodkie, Vina Oria Gran Reserva, Conde de Valdemar, Aqel Andalucia, Cava Rigol,
Prosecco Belstar, Quinta, czy Vidal del Saz.
Gorąco polecamy je Państwa uwadze.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje