Tokaj – wino związane z polską historią
Data dodania: 05-05-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wino tokaj pochodzi z północno-wschodniej części Węgier. Jednym z najsławniejszych tokajów jest Tokaj Aszu. To wspaniałe wino powstaje w dwóch etapach. Najpierw zbieranie są winogrona dotknięte szlachetną pleśnią. Następnie są one starannie selekcjonowane i układane w jednym miejscu, gdzie powoli ulegają zgnieceniu. Wydzielany jest przy tym także gęsty sok, tzw. eszencia , który fermentowany zostaje już oddzielnie.
Tokaj stanowi podstawę do najwspanialszych i najbardziej długowiecznych Tokajów, znanych i cennych na całym świecie o oleistej strukturze, pełnym skoncentrowaniu owocu, złożonym aromacie i zachwycająco długim smaku.
W kolejnym etapie do moszczu z pozostałych winogron dodawana jest ów eszencia.
Całość poddana jest dalej normalnemu procesowi winfikacji.
Jakość tokaju określa się ilością wiader (puttony) eszenci dodanych do moszczu. Ilość ta podana jest na etykiecie.
A znaleźć można na niej liczby od 3 do 6.
Najbardziej znane i prestiżowe tokaje posiadają oznaczenie 6 puttonyos.
Zawierają one bardzo dużo cukru, jednak charakterystyczna dla tokajskich szczepów wysoka kwasowość sprawia, że wina te są zawsze dobrze zrównoważone i nigdy nie są ociężałe i mdlące.
Po prostu żyją i emanują niezwykłym bukietem obfitującym w niuanse suszonych moreli i bakalii, owoców egzotycznych oraz przypraw. Ich smak jest wielowarstwowy – niezrównany!
Jeśli zamiast liczby znajdzie się słowo szamorodni, to znaczy, że mamy do czynienia z tokajem nie będącym aszu, ale winem słodkim (edes) lub wytrawnym (szaraz).
W kolejnym etapie do moszczu z pozostałych winogron dodawana jest ów eszencia.
Całość poddana jest dalej normalnemu procesowi winfikacji.
Jakość tokaju określa się ilością wiader (puttony) eszenci dodanych do moszczu. Ilość ta podana jest na etykiecie.
A znaleźć można na niej liczby od 3 do 6.
Najbardziej znane i prestiżowe tokaje posiadają oznaczenie 6 puttonyos.
Zawierają one bardzo dużo cukru, jednak charakterystyczna dla tokajskich szczepów wysoka kwasowość sprawia, że wina te są zawsze dobrze zrównoważone i nigdy nie są ociężałe i mdlące.
Po prostu żyją i emanują niezwykłym bukietem obfitującym w niuanse suszonych moreli i bakalii, owoców egzotycznych oraz przypraw. Ich smak jest wielowarstwowy – niezrównany!
Jeśli zamiast liczby znajdzie się słowo szamorodni, to znaczy, że mamy do czynienia z tokajem nie będącym aszu, ale winem słodkim (edes) lub wytrawnym (szaraz).
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje