Tokaj – węgierskie oczko w głowie
70% produkcji win węgierskich to wina białe powstające m.in. z takich szczepów jak Furmint, czy Harslevelu. Najpopularniejszym szczepem czerwonym jest z kolei Kadraka.
Palmę pierwszeństwa wśród win węgierskich dzierży bezimiennie sławetny, wytwarzany tradycyjnymi metodami i w zgodzie z regułami biodynamiki Tokaj. Mimo wyraźnie wyczuwanej, naturalnej słodyczy nie jest on zaliczany do grupy win deserowych.
Wino Tokaj powstaje w regionie o tej samej nazwie, w którym znajdziemy całą gamę win tego rodzaju – od najprostszych wytrawnych po bardzo słodkie, złożone nektary.
Region ten znajduje się w północno wschodniej części Węgier, gdzie klimat sprzyja rozwojowi grzyba botrytis cinerea w przejrzałych owocach. Wina dojrzewają w drewnianych beczkach umieszczonych w podziemnych tunelach w kontrolowanej temperaturze.
W ofercie sklepu Euro-wino znajduje się wiele godnych uwagi Tokajów. Wśród nich wymienić należy 3 i 5 puttonowego Tokaja Aszu, który jest najpopularniejszych, ale także najbardziej docenionym węgierskim winem.
Niegdyś nazywany królem win i winem króli dziś cieszy podniebienia amatorów win słodkich niezależnie na rodowe pochodzenie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje