Sztuka produkcji win musujących
Data dodania: 01-01-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Tradycyjna metoda produkcji win musujących polega na poddaniu wtórnej fermentacji w butelce gotowego wina spokojnego. Do butelki z winem dodaje się roztwór drożdży i cukru, po czym kapsluje flaszę. Drożdże zjadają obecny w winie cukier produkując alkohol i dwutlenek węgla. Obumarłe po zakończonej fermentacji drożdże tworzą osad, który trzeba usunąć z butelki. W tym celu umieszcza się butelkę do góry nogami w specjalnym stelażu, bądź w nowoczesnej żyro palecie.
Wykwalifikowany pracownik przez kilkanaście dni wykonuje czynność zwaną remuage polegającą na stopniowym przekręcaniu butelek tak, by drożdże opadły do szyjki butelki.
W końcu szyjkę zawierającą wino z obumarłymi drożdżami zamraża się.
Po otwarciu butelki ów lodowy „korek” sam wylatuje na zewnątrz wypchnięty przez ciśnienie panujące wewnątrz (w niektórych szampanach nawet 6 atmosfer).
Butelkę uzupełnia się winem i dodaje roztwór z trzciny cukrowej, aby uzyskać pożądany smak.
Metoda ta zwana jest tradycyjną.
W ten sposób powstają szampany (tylko i wyłącznie w Szampanii we Francji), włoskie franciacorty w Lombardii, w Katalonii win typu Cava, oraz wiele innych win musujących na całym świecie.
Inną metodą robienia wina musującego, tzw. charmat polega na przeprowadzeniu wtórnej fermentacji w dużych zbiornikach (np. prosecco).
Najbardziej prymitywną metodą otrzymania wina musującego jest saturacja, czyli nasycenie wina dwutlenkiem węgla.
Niektóre wina zawierają pewną dawkę naturalnego CO2 pochodzącego z fermentacji. Wina te nazywamy z języka francuskiego petillant, czy włoskiego frizzante.
Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ofertą win musujących dostępnych w sklepie Euro-wino.
W końcu szyjkę zawierającą wino z obumarłymi drożdżami zamraża się.
Po otwarciu butelki ów lodowy „korek” sam wylatuje na zewnątrz wypchnięty przez ciśnienie panujące wewnątrz (w niektórych szampanach nawet 6 atmosfer).
Butelkę uzupełnia się winem i dodaje roztwór z trzciny cukrowej, aby uzyskać pożądany smak.
Metoda ta zwana jest tradycyjną.
W ten sposób powstają szampany (tylko i wyłącznie w Szampanii we Francji), włoskie franciacorty w Lombardii, w Katalonii win typu Cava, oraz wiele innych win musujących na całym świecie.
Inną metodą robienia wina musującego, tzw. charmat polega na przeprowadzeniu wtórnej fermentacji w dużych zbiornikach (np. prosecco).
Najbardziej prymitywną metodą otrzymania wina musującego jest saturacja, czyli nasycenie wina dwutlenkiem węgla.
Niektóre wina zawierają pewną dawkę naturalnego CO2 pochodzącego z fermentacji. Wina te nazywamy z języka francuskiego petillant, czy włoskiego frizzante.
Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ofertą win musujących dostępnych w sklepie Euro-wino.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje