Szczodre wina z Izraela
Izrael to wyjątkowy punkt na winiarskiej mapie świata, miejsce, które w starożytności odgrywało rolę, jaką współcześnie pełnią Francja i Włochy. Biblia nie pozostawia wątpliwości – Noe zapoczątkował tradycję winiarską, był wszak pierwszym człowiekiem, który zasadził winorośl, a następnie zrobił z jej owoców wino.
Tu, w Ziemi Świętej, chleb i wino poświęcone zostały na pamiątkę Ostatniej Wieczerzy. Śmiało można powiedzieć, że argument wspólnej tradycji żydowskiej i chrześcijańskiej jest wystarczający, aby sięgnąć po wina z tego regionu. Silniej oddziałującym jest jednak niezwykłość izraelskich win – ich wysoka jakość, wspaniały styl oraz niezrównany smak – wszystko to sprawia, że są one godnymi konkurentami win europejskich.
Większość powstającego w Izraelu wina powstaje w kilku wielkich spółdzielniach, niezależnie funkcjonują także tzw. „wytwórcy garażowi”, którzy produkują nieduże ilości bardzo rasowych trunków, które z powodzeniem możemy zakwalifikować do grupy tych z „wyższej półki”. Znaczną część z nich wytwarza się jako wina koszerne, zgodnie z wymogami religijnymi, pod czujnym okiem rabinów.
Regionem obdarzonym największym potencjałem jest Galilea, powstają tutaj wina czyste i kompleksowe, nierozerwalnie połączone ze swoim terroir. Jednym z najlepszych producentów izraelskich (pod względem jakości, innowacji technologicznych i w poszukiwaniu nowych odmian winorośli) jest Golan Heights Winery – od początku swego istnienia firma ta wypuściła na rynek trzy wiodące marki – Yarden, Gamla i Golan. Spośród nich największe triumfy święci Yarden uznawany za jakościowo najbardziej wyrafinowaną linię win izraelskich. Do ich produkcji wykorzystuje się winogrona wytwarzane z najlepszych winorośli zebrane w najlepszych winnicach. I jakość ta wyczuwalna jest w każdej kropli tych win!
Wino z Izraela
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje