Szczepy - Pinot Noir
Data dodania: 19-09-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Pinot Noir to jedna z najstarszych odmian winorośli, która była uprawiana już w czasach starożytnych Rzymian. Pochodzi ona prawdopodobnie z Burgundii.
Pinot Noir jest odmianą dość trudną w uprawie, a to ze względu na cienką skórkę i wczesne dojrzewanie. Wina powstałe ze szczepu Pinot Noir, niezależnie od miejsca powstania będą winami o jasnej barwie i lżejsze od innych win czerwonych. Pinot Noir daje szeroką paletę aromatów - począwszy od czerwonych owoców takich jak maliny, truskawki i wiśnie, poprzez emanowanie skórą i dymem, po podszycie leśne.
Najlepsze wina ze szczepu Pinot Noir powstają we Francji w Burgundii, we Włoszech w Dolomitach, w Niemczech w Baden i Pfalz, w USA w Oregon, na Węgrzech w Eger i Villany, w Nowej Zelandii w Martinborough.
Najlepsze wina ze szczepu Pinot Noir powstają we Francji w Burgundii, we Włoszech w Dolomitach, w Niemczech w Baden i Pfalz, w USA w Oregon, na Węgrzech w Eger i Villany, w Nowej Zelandii w Martinborough.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne