Szaszłyk z ryżem w pomidorowej odsłonie
Bardzo smaczne mięso z ryżowym towarzystwem w pomidorowej otoczce z zielonym groszkiem.
Składniki:
1 kg schabu w kawałku
1 cebula
1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej)
1 łyżeczka oregano suszonego
5 łyżek oliwy
200 g ryżu długoziarnistego
2 łyżeczki bulionu instant
3 łyżki przecieru pomidorowego
Puszka groszku zielonego
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Oregano i paprykę w proszku wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą skropić pokrojone w dużą kostkę mięso. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodać ryż i chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć około 3-4 minuty. Wlać 600 ml wody i zagotować. Dodać 2 łyżeczki bulionu instant. Wymieszać dokładnie. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Patyczki do szaszłyków posmarować olejem i nabijać kostkami mięsa w marynacie. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać dużą patelnie (nie dodawać tłuszczu). Smażyć szaszłyki przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania ryżu dodać odsączony groszek z puszki. Wymieszać.
Szaszłyki podawać z pomidorowym ryżem oraz winem izraelskim
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne