Szampan i spółka
Data dodania: 02-10-2015
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Żadne inne wino musujące nie jest kojarzone ze świętowaniem i dreszczykiem emocji jak szampan. Mianem tym można określić wyłącznie wina pochodzącego z określonego regionu – Szampanii, których proces produkcji podlega surowym przepisom. Szampan posiada tylko jedną apelację i powstaje na bazie win wytwarzanych z winogron pinot noir, pinot meunier oraz chardonnay. Obok szampana znajdują się jednak także inne doskonałe wina musujące, których smak i wesołe bąbelki również dostarczą swym konsumentom wiele radości. Wśród nich wymienić należy francuskie cremanty, niemieckie sekty, hiszpańskie Cavy, czy włoskie prosecco. Radość z ich konsumpcji dodatkowo wzmacniają atrakcyjne ceny, w których dostępne są na polskim rynku.
Wina musujące wytwarzane są dwoma różnymi sposobami:
Pierwszym z nich jest metoda tradycyjna, według której druga fermentacja wina przebiega w butelce.
Poszczególne sztuki potrząsane są ręcznie lub maszynowo, dzięki czemu drożdże opadają do szyjki butelki.
Następnie drożdże usuwa się, nie opróżniając butelki. Jest to metoda skomplikowana, kosztowna i zawsze zaznaczana na etykiecie produktu.
Z drugiej strony mamy usuwanie drożdży metodą filtracji. W tej metodzie pomijany jest skomplikowany i kosztowny etap usuwania drożdży.
Wino również fermentuje w butelce, ale butelki opróżnia się do kadzi, a obecne w winie drożdże odfiltrowuje.
W latach 90. ubiegłego wieku nastąpił prawdziwy boom na prosecco dzięki czemu włoskie wina musujące stały się bardzo popularne.
Najlepsze z nich pochodzą z Piemontu, Lombardii, Wenecji oraz południowego Tyrolu.
Serdecznie polecamy Państwa uwadze Prosecco Faibesco, wysokiej jakości wino o ładnym słomkowym kolorze i całej armii małych pęcherzyków.
Wyraźnie wyczuwalna jest tu gruszka i melon, wino jest czyste posiada wyważoną kwasowość i orzeźwiający ostry finisz.
Pierwszym z nich jest metoda tradycyjna, według której druga fermentacja wina przebiega w butelce.
Poszczególne sztuki potrząsane są ręcznie lub maszynowo, dzięki czemu drożdże opadają do szyjki butelki.
Następnie drożdże usuwa się, nie opróżniając butelki. Jest to metoda skomplikowana, kosztowna i zawsze zaznaczana na etykiecie produktu.
Z drugiej strony mamy usuwanie drożdży metodą filtracji. W tej metodzie pomijany jest skomplikowany i kosztowny etap usuwania drożdży.
Wino również fermentuje w butelce, ale butelki opróżnia się do kadzi, a obecne w winie drożdże odfiltrowuje.
W latach 90. ubiegłego wieku nastąpił prawdziwy boom na prosecco dzięki czemu włoskie wina musujące stały się bardzo popularne.
Najlepsze z nich pochodzą z Piemontu, Lombardii, Wenecji oraz południowego Tyrolu.
Serdecznie polecamy Państwa uwadze Prosecco Faibesco, wysokiej jakości wino o ładnym słomkowym kolorze i całej armii małych pęcherzyków.
Wyraźnie wyczuwalna jest tu gruszka i melon, wino jest czyste posiada wyważoną kwasowość i orzeźwiający ostry finisz.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje