Świeży powiew Wiosny
Data dodania: 07-04-2015
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Kwiecień jest pierwszym prawdziwie wiosennym miesiącem, pełnym nieśmiałego słońca, ożywających powoli kolorów i radości. Już jego pierwszy dzień daje przecież wiele powodów do uśmiechu – pierwszego kwietnia każdy ma przyzwolenie na robienie psikusów i żartów. Ale humor i zabawa trwać mogą, a nawet powinny przez cały wiosenny czas. A z dobrym winem będzie to po dwakroć łatwiejsze. I oczywiście przyjemniejsze.
Z win dostępnych na sklepowych półkach ze świeżym powiem wiosny zdecydowanie najwięcej wspólnego mają wina białe.
Skórka białych winogron nie zawiera barwnych pigmentów, są w niej jednak inne komponenty sprawiające, że owoce mogą mieć różny odcień barwy żółtej.
I tak grono chardonnay bardzo często jest lekko bursztynowe, z kolei rieslinga przybiera kolor od blado zielonego po złoty. Naturalnie niektóre odmiany mogą osiągnąć podczas dojrzewania pełniejszy odcień wpadający nawet w bladoróżowy.
Fascynujące jest także vinho verde, popularnie nazywane „winem zielonym”.
Nasycona zieleń krajobrazu regionów, w których powstaje zdaje się przenikać do tego trunku, jednak nazwa odnosi się przede wszystkim do jego rześkości, nie zaś koloru.
Delikatny cytrusowy, czasami kwiatowy aromat win białych oraz ich wyrazista kwasowość dodają nieprzeciętnej witalności, co czyni je iście wiosennymi winami.
Nowo rozpoczynający się sezon proponujemy zaakcentować cudownie świeżym i aromatycznym winem.
Gorąco polecamy wytrawne, intensywnie pachnące oraz lekko pikantne francuskie wino 4 Sense Sauvignon Blanc, lekkie o wspaniałym aromacie Ben Ami Emerald Resling, zdecydowane pełne i subtelnie tropikalne Bicicleta Chardonnay czy energiczne pachnące różami Hugel Gewurztraminer Alsace.
Z tymi, jak również i innymi białymi winami tegoroczna wiosna nabierze zupełnie innego smaku!
Skórka białych winogron nie zawiera barwnych pigmentów, są w niej jednak inne komponenty sprawiające, że owoce mogą mieć różny odcień barwy żółtej.
I tak grono chardonnay bardzo często jest lekko bursztynowe, z kolei rieslinga przybiera kolor od blado zielonego po złoty. Naturalnie niektóre odmiany mogą osiągnąć podczas dojrzewania pełniejszy odcień wpadający nawet w bladoróżowy.
Fascynujące jest także vinho verde, popularnie nazywane „winem zielonym”.
Nasycona zieleń krajobrazu regionów, w których powstaje zdaje się przenikać do tego trunku, jednak nazwa odnosi się przede wszystkim do jego rześkości, nie zaś koloru.
Delikatny cytrusowy, czasami kwiatowy aromat win białych oraz ich wyrazista kwasowość dodają nieprzeciętnej witalności, co czyni je iście wiosennymi winami.
Nowo rozpoczynający się sezon proponujemy zaakcentować cudownie świeżym i aromatycznym winem.
Gorąco polecamy wytrawne, intensywnie pachnące oraz lekko pikantne francuskie wino 4 Sense Sauvignon Blanc, lekkie o wspaniałym aromacie Ben Ami Emerald Resling, zdecydowane pełne i subtelnie tropikalne Bicicleta Chardonnay czy energiczne pachnące różami Hugel Gewurztraminer Alsace.
Z tymi, jak również i innymi białymi winami tegoroczna wiosna nabierze zupełnie innego smaku!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje