Święta, święta..
Data dodania: 20-12-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Czas płynie w jednym tempie, choć czasami wydaje się nam, że bardzo przyśpiesza lub zwalnia. Za oknem krajobraz jesienno-zimowy, drzewa bez liści, niebo o odcieniach stali, a w sklepach pojawiają się bożonarodzeniowe ozdoby i specjały. To wspaniały, wręcz magiczny czas, w którym szukamy upominków dla najbliższych, ustalamy świąteczne menu i kupujemy to wszystko, co naszym zdaniem jest nam niezbędne do stworzenia wyjątkowej świątecznej atmosfery.
A jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że Wigilia jest dla większości Polaków najbardziej uroczystym dniem roku wydatki z nią związane często przekraczają standardowy budżet.
Boże Narodzenie to przede wszystkim czas spędzony w rodzinnym gronie. Bardzo nam zależy, by te kilka dni upłynęło w jak najlepszej atmosferze, dlatego nie wahamy się wydać naprawdę dużo pieniędzy – Święta są przecież raz w roku i większość z nas jest zdania, że nie można na nich oszczędzać. Podczas ich trwania spożywamy tradycyjne, wyśmienite potrawy, a także dobre, podkreślające uroczystość świątecznych dni oraz smak serwowanych dań alkohole.
Świąteczne menu, świąteczne trunki
Świąteczne potrawy są silnie związane z obyczajami – kraju, regionu, rodziny. Ich smaki przenoszą nas jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w czasy dzieciństwa. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 i każdej trzeba skosztować – by zapewnić sobie przychylność losy w nadchodzącym roku. W każdym domu wigilijne menu jest podobne, ale jednak zawsze nieco inne. W Wielkopolsce na stole gości groch z kapustą – symbol miłości i dostatku, barszcz czerwony z uszkami, ryby pod wieloma postaciami, w tym karp, łosoś, pstrąg, czy śledzik z ziemniakami, pierogi, makiełki. Do najdawniejszych jadanych w Polsce dań wigilijnych należy kutia z maku i pszenicy utartych z miodem.
Zwieńczeniem tak uroczystego i obfitego menu są doskonale wina, które świetnie sprawdza się także w roli partnerów do potraw. Do wigilijnej ryby doskonale pasują białe stonowane wina, których kluczem jest umiarkowanie, a także lekko tłuste i przenikliwie czyste węgierskie tokaje. Smak deserów można podkreślić doskonałym Porto.
Zapraszamy do sklepu Euro-wino
Boże Narodzenie to przede wszystkim czas spędzony w rodzinnym gronie. Bardzo nam zależy, by te kilka dni upłynęło w jak najlepszej atmosferze, dlatego nie wahamy się wydać naprawdę dużo pieniędzy – Święta są przecież raz w roku i większość z nas jest zdania, że nie można na nich oszczędzać. Podczas ich trwania spożywamy tradycyjne, wyśmienite potrawy, a także dobre, podkreślające uroczystość świątecznych dni oraz smak serwowanych dań alkohole.
Świąteczne menu, świąteczne trunki
Świąteczne potrawy są silnie związane z obyczajami – kraju, regionu, rodziny. Ich smaki przenoszą nas jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w czasy dzieciństwa. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 i każdej trzeba skosztować – by zapewnić sobie przychylność losy w nadchodzącym roku. W każdym domu wigilijne menu jest podobne, ale jednak zawsze nieco inne. W Wielkopolsce na stole gości groch z kapustą – symbol miłości i dostatku, barszcz czerwony z uszkami, ryby pod wieloma postaciami, w tym karp, łosoś, pstrąg, czy śledzik z ziemniakami, pierogi, makiełki. Do najdawniejszych jadanych w Polsce dań wigilijnych należy kutia z maku i pszenicy utartych z miodem.
Zwieńczeniem tak uroczystego i obfitego menu są doskonale wina, które świetnie sprawdza się także w roli partnerów do potraw. Do wigilijnej ryby doskonale pasują białe stonowane wina, których kluczem jest umiarkowanie, a także lekko tłuste i przenikliwie czyste węgierskie tokaje. Smak deserów można podkreślić doskonałym Porto.
Zapraszamy do sklepu Euro-wino
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje