Święta, święta...
Data dodania: 18-03-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Czas płynie w jednym tempie, choć czasami wydaje się nam, że bardzo przyśpiesza lub zwalnia. Za oknem krajobraz zimowo-wiosenny, drzewa póki co nadal bez liści, niebo o odcieniach stali, a w sklepach pojawiają się wielkanocne ozdoby i specjały. To bardzo miły czas, w którym ustalamy świąteczne menu i kupujemy to wszystko, co naszym zdaniem jest nam niezbędne do stworzenia wyjątkowej świątecznej atmosfery.
Bo Wielkanoc to przede wszystkim czas spędzony w rodzinnym gronie.
Bo Wielkanoc to przede wszystkim czas spędzony w rodzinnym gronie.
Bardzo nam zależy, by te kilka dni upłynęło w jak najlepszej atmosferze, dlatego nie wahamy się wydać naprawdę dużo pieniędzy – Święta są przecież raz w roku i większość z nas jest zdania, że nie można na nich oszczędzać.
Podczas ich trwania spożywamy tradycyjne, wyśmienite potrawy, a także dobre, podkreślające uroczystość świątecznych dni oraz smak serwowanych dań alkohole.
Świąteczne menu, świąteczne trunki
Świąteczne potrawy są silnie związane z obyczajami – kraju, regionu, rodziny.
Ich smaki przenoszą nas jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w czasy dzieciństwa.
Zgodnie z tradycją na stole goszczą jajka w różnej postaci, szynka, żurek, lekkie sałatki, babki wielkanocne i mazurki oraz najlepsze mięsiwa. Po 40 dniach Postu można sobie wreszcie pozwolić.
Zwieńczeniem tak uroczystego i obfitego menu są doskonale wina, które świetnie sprawdzą się także w roli partnerów do potraw.
Do wielkanocnych potraw mięsnych doskonale pasują wina włoskie takie jak Sedara, wina izraelskie takie jak Yarden Mount Hermon, chilijskie takie jak Neblina Cabernet Sauvignon, czy portugalskie jak Reserva da Familia.
Smak deserów można podkreślić doskonałym Porto, Malgą, czy Marsalą
Podczas ich trwania spożywamy tradycyjne, wyśmienite potrawy, a także dobre, podkreślające uroczystość świątecznych dni oraz smak serwowanych dań alkohole.
Świąteczne menu, świąteczne trunki
Świąteczne potrawy są silnie związane z obyczajami – kraju, regionu, rodziny.
Ich smaki przenoszą nas jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w czasy dzieciństwa.
Zgodnie z tradycją na stole goszczą jajka w różnej postaci, szynka, żurek, lekkie sałatki, babki wielkanocne i mazurki oraz najlepsze mięsiwa. Po 40 dniach Postu można sobie wreszcie pozwolić.
Zwieńczeniem tak uroczystego i obfitego menu są doskonale wina, które świetnie sprawdzą się także w roli partnerów do potraw.
Do wielkanocnych potraw mięsnych doskonale pasują wina włoskie takie jak Sedara, wina izraelskie takie jak Yarden Mount Hermon, chilijskie takie jak Neblina Cabernet Sauvignon, czy portugalskie jak Reserva da Familia.
Smak deserów można podkreślić doskonałym Porto, Malgą, czy Marsalą
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje