Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...

Sommelier

Data dodania: 25-07-2012
Sommelier to zawód rzadki, ale potrzebny i poszukiwany.



Sommelier to osoba, która jest niezwykle ważna i cenna w każdym chcącym dobrze prosperować lokalu gastronomicznym. Nie sposób wyobrazić sobie eleganckiej restauracji bez wsparcia i wiedzy osoby umiejętnie operującej wiedzą na temat wina.

To właśnie sommelier nadzoruje wszelkie sprawy związane z tematyką wina w bardzo szerokim ujęciu.
Z punktu widzenia laika w tym zakresie, wino jest po prostu trunkiem dostępnym w lokalu i gotowym do spożycia wedle gustu i upodobania gościa. Jednak zawód sommelier to szeroki horyzont, ponieważ to właśnie on zajmuje się zamawianiem wina do lokalu, ustala kartę win dostosowaną do menu i ogólnego jadłospisu obowiązującego w restauracji, podejmuje się negocjacji z importerem czy też producentem wina, nadzoruje bieżącą wymianę roczników win, szkoli osoby obsługujące gości, czuwa nad pracą w sali restauracyjnej, by klient zamawiający wino został profesjonalnie obsłużony.

Sommelier jest osobą decydującą o właściwym podaniu dobrego wina gościowi, dbając o to, by zostało ono podane we właściwej temperaturze i w odpowiedni sposób. Do sommeliera należy decyzja czy dane wino poddać dekantacji, czyli napowietrzeniu w karafce, a które na przykład zaproponować w danym momencie do danej potrawy, bo akurat wino to wchodzi w szczyt swojej ekspresji. Wiele jest tutaj niuansów, pytań i zawiłości, a odpowiedzi zna właśnie dobrze wykwalifikowany sommelier.

Po to właśnie wykształcił się zawód sommelier by uczynić jak największą radość z faktu picia wina, które jest przecież splotem ludzkiej pracy i wielu czynników pozaludzkich, na które nie mamy wpływu. Wino postrzegane jest, jako dobrodziejstwo przez wzgląd na jego walory smakowe, zapachowe oraz dobroczynne działanie zdrowotne.

Dobry sommelier jest na wagę złota. Restauracje zatrudniając sommeliera zazwyczaj powierzają mu wiele innych dodatkowych obowiązków, ze względu na walory osobowościowe. Każdy zawód obarczony jest pewnymi predyspozycjami i tak też jest w przypadku sommeliera.

Sommeliera cechuje wysoka kultura osobista, znajomość wzorcowej obsługi gości, zdolności organizacyjne. Te wszystkie czynniki powodują, że sommelierowi powierza się często stanowisko kierownicze w restauracji.

Sommelier jest swojego rodzaju gwarancją, że lokal, w którym się znajdujemy ma profesjonalnie ułożoną kartę win, wyszkolony personel i wyśmienicie dobrane wino.

Polecamy Zawód Sommelier

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj