Smak Włoch w kieliszku
Włoskie wina są różnorodne i przyjazne tak jak mieszkańcy tego kraju. Powstają tu zarówno aromatyczne gatunki korzenne, lekkie owocowe linie, jak i wykwintne trunki o wyszukanych nutach.
Można powiedzieć, że historia winiarstwa tego państwa to historia winiarzy, którzy nieustannie poszukują wspólnego mianownika między ziemią, winem i człowiekiem Owocem tych poszukiwań są trunki o unikalnych aromatach i doskonałych smakach powstające zgodnie z rytmem natury.
Odbija się w nich szacunek do ziemi, do jej kaprysów, wymagań i potrzeb. Wieloletnia winiarska tradycja, klasyczne sposoby winifikacji oraz ufność w terror to podstawa włoskich produkcji, które nadal bazują przede wszystkim na rodzimych odmianach, innych dla każdego regionu.
W świecie południowych Włoch
W dzisiejszych czasach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się wina z południa Włoch – tania ziemia i południowy klimat idealnie nadają się do produkcji tych wyjątkowych trunków. Żyzne równiny Apulii tworzą jeden z najbardziej płodnych winiarskich regionów kraju. Uprawa winorośli w Basilicacie, Kampanii i Kalabrii jest nieco trudniejsza, istnieje tam jednak kilka apelacji.
Z kolei Sycylia i Sardynia są winiarsko bardzo zróżnicowane. Ciesząca się historycznymi zabytkami i bogatą tradycją kulinarną Sycylia produkuje bogate w smaku i aromacie wina już od czasów starożytnych. Najbardziej znanym szczepem Sardynii jest cannonau (grenache) który stanowi źródło smakowitych win w dżemowym stylu.
Wina włoskie – nowości
Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z najnowszą kolekcją wyjątkowych win włoskich pochodzących m.in. z Sardynii. Nowości Lipiec 2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje