Smak Chorwacji w Polsce
Chorwacja to pierwszy bałkański kraj, który od 1986 roku stosuje klasyfikację win. Jest ona następująca:
- wina stołowe bez pochodzenia – stolno vinos bez porijekla
- stołowe wina regionalne – Stolno vinos knntrolinarim porijeklom
- wina z kontrolowaną jakością - kvalitetno vinos kontroliranim porijeklom
- wina najwyższej jakości – vrhunsko vinos kontroliranim porijeklom.
Chorwacja dzieli się na dwa obszary winiarskie – Kontinentalna Hrvatska (w głębi lądu) i Hravatsko Primorje (wybrzeże). Większość win produkowanych w głębi lądu to aromatyczne wina białe, nieco kwaśne, bywa, ze nawet agresywne. Można też spotkać tutaj wina musujące produkowane metodą tradycyjną lub w dużych naczyniach. Najlepsze wina pochodzą z Grasevina. Dobre wina z wybrzeża sa produkowane ze szczepy Malvasia z Istrii, z białego Moscatela z Momiano, Refosco, Terrano, a ostatnio także z Cabernet Saivignon i Merlot.
W niektórych regionach kraju, na przykład na wyspie Hvar, winorośl uprawiana jest na tarasach – jest to uwarunkowane ukształtowaniem powierzchni i obecnością licznych wzgórz.
W Chorwacji jest ponad 1000 bodeg, najważniejsze z nich to Badel 1862, Mike Grich, Zlatan Plenkocvic, Franco Milnos i Zlatan Otok.
Chorwacja to jeden z popularniejszych w Polsce krajów, jeśli chodzi o wakacyjne wyjazdy. Nie brakuje tam atrakcyjnych turystycznie miejsc, słońca a także smacznej kuchni i wina. Po powrocie z urlopu chętnie wracamy do smaków, które nam wtedy towarzyszyły. Znakomitą propozycją powrotu do mile spędzonych chwil są chorwackie wina. Takie specjały jak Dingac, czy Erdut skutecznie i jakże przyjemnie ożywią wspomnienia.
Wino chorwackie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje