Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Słownik

Słownik

Fermentacja malolaktyczna

04-11-2012Wyświetleń: 3085

Fermentacja malolaktyczna

Fermentacja malolaktyczna, zwana jest też fermentacją jabłkowo - mlekową jest procesem konwersji kwasu jabłkowego w łagodniejszy kwas mlekowy. Proces taki stymulowany jest za pomocą bakterii.

Stosuje się ją przy wytwarzaniu wszystkich win czerwonych i niektórych win białych, zwłaszcza z regionów północnych, w celu złagodzenia kwasowości wina.
 

AOC

29-10-2012Wyświetleń: 1668

AOC - APPELLATION D'ORIGINE CONTROLEE


Francuski system określania win poprzez miejsce pochodzenia. AOC stał się pierwowzorem dla całego świata winiarskiego.

Obejmuje on również reguły związane z uprawą i produkcją wina......
 

Rocznik

28-10-2012Wyświetleń: 1462
Rocznik widoczny na etykiecie wina oznacza rok, w którym zebrano winogrona użyte do jego wytworzenia. 

Rocznik jest odzwierciedleniem wszelkich zjawisk pogodowych towarzyszących dojrzewaniu winogron.

Smaragd

28-10-2012Wyświetleń: 1558
Smaragd to najbardziej skoncentrowane i potężne wina z Wachau w Austrii.

Muszą zawierać powyżej 12% alkoholu.

Terroir

28-10-2012Wyświetleń: 1512
Terroir to francuski termin określający właściwości terenu, na którym rośnie winorośl. Jest to suma czynników mających wpływ na ekosystem winnicy: gleba, podglebie, topografia, klimat i mikroklimat.

Najlepszym tłumaczeniem na język polski wydaje się być słowo: siedlisko.

Maceracja

27-10-2012Wyświetleń: 1622
Maceracja to mieszanie moszczu ze skórkami i pestkami podczas fermentacji w celu podwyższenia zawartości polifenoli i antocyjanów w winie.

Botrytis Cinerea

26-10-2012Wyświetleń: 1873
Botrytis Cinerea to inaczej pleśń szlachetna.

Botrytis Cinerea to gatunek grzyba atakujący winogrona. Powoduje on odparowanie wody i zagęszczenie moszczu wewnątrz owocu.

Z takich zaatakowanych przez Botrytis Cinerea winogron powstają bogate, skoncentrowane, słodkie wina - takie jak np. francuskie sauternes i węgierskie tokaje.

Heuriger

26-10-2012Wyświetleń: 1626
Heuriger to austriacki termin określający młode wino sprzedawane zaraz po zbiorach.

Młode wino sprzedawane jest od listopada po winobraniu do końca następnego roku głównie w barach.

Nouveau

26-10-2012Wyświetleń: 1471
Nouveau to francuski termin określający młode wino sprzedawane wkrótce po zbiorach.

 

Novello

26-10-2012Wyświetleń: 1572
Novello to włoski termin określający młode wino sprzedawane zaraz po zbiorach.

Primeur

26-10-2012Wyświetleń: 1492
Primeur to inaczej "nouveau", czyli francuski termin określający młode wino sprzedawane wkrótce po zbiorach.

Sommelier

26-10-2012Wyświetleń: 1508
Sommelier to kelner odpowiedzialny w restauracji za podawanie win, ich dobór, zamawianie, dobieranie do menu itp.



 

Szaptalizacja

26-10-2012Wyświetleń: 2176

Szaptalizacja jest terminem określającym dodawanie cukru do moszczu przed fermentacją, by zwiększyć zawartość alkoholu w winie. Szaptalizacja nie jest dozwolona dla wszystkich kategorii win.

Amarone

25-10-2012Wyświetleń: 1678
Amarone to wytrawne wino włoskie z regionu Veneto, które wytwarzane jest z uprzednio podsuszonych winogron.

Brut

25-10-2012Wyświetleń: 1755
Brut to określenie wytrawnego wina musującego, które zawiera poniżej 15 g cukru w litrze.

Cava

25-10-2012Wyświetleń: 1693
Cava jest terminem określającym hiszpańskie wina musujące, które wytwarzane są przez drugą fermentację prowadzoną w butelce, tak jak metoda szampańska (methode champenoise).

Chai

25-10-2012Wyświetleń: 1658
Chai jest określeniem używanym na południu Francji zamiast terminu cave.

Chai przeważnie są budowane na powierzchni ziemi.

Clos

25-10-2012Wyświetleń: 1768
Clos jest terminem oznaczającym we Francji winnicę ogrodzoną murem zbudowanym z kamienia.

Cremant

25-10-2012Wyświetleń: 1719
Cremant to we Francji wino musujące wytwarzane metodą szampańską, ale pochodzące spoza regionu Szampanii.

Crianza

25-10-2012Wyświetleń: 1678
Crianza to termin hiszpański i oznacza wino, które przed dopuszczeniem do sprzedaży musi przez określony czas dojrzewać w beczkach i butelkach.

Czas dojrzewania win crianza jest krótszy niż win oznaczonych jako reserva i może być różny w różnych regionach.

Polecamy wino hiszpańskie

Cru

25-10-2012Wyświetleń: 1527
Cru oznacza dosłownie "zbiór".

Termin CRU określa wyjątkową winnicę lub wino z niej pochodzące.

W Alzacji i Burgundii określenie 'grand cru" (w Burgundii także "premier cru") oznacza najbardziej prestiżowe apelacje.

W Bordeaux nazwy "grand cru classe" mają znaczenie historyczne i są potwierdzeniem dziewiętnastowiecznej klasyfikacji najlepszych winnic regionu.

Cuvee

25-10-2012Wyświetleń: 1691
Cuvee to mieszanka, blend win najwyższej jakości.

Przy produkcji win musujących stosuje się termin assemblage.

Cuvee to również określenie wina z pierwszego, delikatnego etapu tłoczenia.

Polecamy wino francuskie

Fino

25-10-2012Wyświetleń: 1616
Fino to najlżejszy i najbardziej finezyjny styl sherry.

Fino zawiera mniej alkoholu (około 15% - 15,5%) niż inne rodzaje sherry.

Gran Reserva

25-10-2012Wyświetleń: 1613
Gran Reserva to hiszpański termin określający dojrzewające w odpowiedni sposób wina.

W przypadku win czerwonych jest to co najmniej dwa lata w małych dębowych beczkach i koljne trzy lata w butelkach lub też dużych zbiornikach.

Dla win białych oznacza co najmniej 6 miesięcy w beczkach i cztery lata w butelkach lub dużych zbiornikach.

Jeroboam

25-10-2012Wyświetleń: 1630
Jeroboam to butla o pojemności 4 normalnych butelek, czyli 3 litrów.

Jeroboam często stosowany jest w Szampanii.

Kamień winny

25-10-2012Wyświetleń: 1865
Kamień winny to krystaliczny osad, który gromadzi się na dnie butelki z winem. Kamień winny składa się głównie z soli kwasu winowego. Nie jest w żadnym razie wadą wina.

Kupaż

25-10-2012Wyświetleń: 2004
Kupaż - wino wytwarzane przez mieszanie (inaczej blend) prostych win.

Na ogół, w odróżnieniu od cuvee lub assemblage, określenie to stosuje się do win słabszej jakości, choć nie jest to normowane żadnymi przepisami.

Metoda szampańska - methode champenoise

25-10-2012Wyświetleń: 2296
Metoda szampańska to metoda produkcji win musujących w Szampanii. Polega ona między innymi na prowadzeniu drugiej fermentacji w butelce. Metoda szampańska zwana jest również metodą klasyczną lub też metodą tradycyjną.

Reserva

25-10-2012Wyświetleń: 1799
Reserva to termin używany w Hiszpanii i oznacza odpowiedni czas dorzewania win jakościowych.

Reserva dla win czerwonych oznacza dojrzewanie przez 36 miesięcy - z czego co najmniej 12 miesięcy w beczkach.


Reserva dla win białych oznacza dojrzewanie przez minimum 24 miesiące - z czego co najmniej 6 miesięcy wino musi spędzić w beczkach.

Riserva

25-10-2012Wyświetleń: 1655
Riserva jest terminem włoskim określającym wina dojrzewające dłużej niż wymagane dla określonej apelacji minimum.

Przykładowo Amarone  Riserva dojrzewa przez 3 lata.

Tawny

25-10-2012Wyświetleń: 1624
Tawny to porto leżakowane kilka lat w drewnianych kadziach, utlenione, o burym (stąd nazwa) kolorze.

Istnieją odmiany Tawny przechowywane wyjątkowo długo w beczkach (nawet do 40 lat) – są one specjalnie znakowane, niezwykle drogie i stanowią wielki rarytas.
Przejdź do strony głównej
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj