Słodki Kagor – ponadczasowa klasyka
Wino Kagor to szczególny rodzaj wina słodkiego lub deserowego (choć zdarzają się i wersje półwytrawne lub w pełni wytrawne) o podwyższonej zawartości alkoholu, oryginalnie powstający ze szczepu Malbec.
Posiada wytworną, ciemno-rubinową lekko połyskliwą szatę oraz niespotykany w innych winach aromat i smak. Odrobina czekolady doskonale harmonizuje tutaj bukiet i wprowadza bardzo interesujące interwały.
Subtelne ilości owoców takich jak śliwka, czarna porzeczka, cytrusy, wiśnia, czereśnia oraz słodkich bakalii wprowadzają urocze zawirowania w zmysłowy odbiór wina Kagor.
Wino Kagor powstaje w winiarniach zlokalizowanych niemal na całym świecie jednak jedne z najlepszych pochodzą z Mołdawii. Winogrona do produkcji mogą być zebrane dopiero wtedy, gdy ich zawartość cukru przekroczy 22%.
Po zmiażdżeniu owoców, usuwane są pestki i skórki.
Najpopularniejsza, a zarazem klasyczna francuska technika polega na powolnym ogrzewaniu moszczu pod ciśnieniem w ciągu 24 godzin do temperatury 70-80 stopni Celsjusza, na następnie powolnemu naturalnemu schładzaniu.
Po tym następuje fermentacja, dolanie destylatu winnego, klarowanie i butelkowanie.
Wina Kagor sę wyjątkowe, z każdym ich łykiem wychodzi słońce i to nawet w najbardziej pochmurny dzień.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ich ofertą.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje