Śliwowica należy do grupy tych mocnych trunków, który zdecydowanie zasługuje na uwagę i cieszy się dużą popularnością wśród znawców swojego gatunku. Przypuszczalnie jest to alkohol o serbskim rodowodzie. Śliwowica powstaje ze śliwek i jej istnienie stanowi dowód na to, że z owoców tych mogą powstawać także bardziej wyrafinowane trunki. Jako, że śliwka jest podstawowym składnikiem tego specjału, jej jakość, zaraz obok czasu leżakowania, jest jednym z najważniejszych czynników określających smak śliwowicy. Owoce muszą być w pełni dojrzałe, aby posiadały maksymalną zawartość cukru. Następnie są one gniecione na miazgę, najlepiej razem z pestkami, które pozytywnie wpływają na późniejszy smak trunku - dzięki nim zyskuje on charakterystyczny posmak migdałów. Fermentacja śliwowicy może przebiegać w sposób naturalny lub z dodatkiem wody, cukru lub czystego spirytusu. Sfermentowany zacier zwyczajowo destyluje się dwukrotnie, jednak niektóre wyszukane odmiany śliwowicy są poddawane trzykrotnej destylacji. W niektórych przypadkach śliwowica leżakowana jest w dębowych beczkach lub szklanych naczyniach. Główną nutą zapachową jest tu oczywiście śliwka, która wytwarza wokół siebie aromaty słodkości, suszonych owoców oraz wrzosu i ciężki zapach kwiatów.