Sezon na grilla
Data dodania: 27-06-2013
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Sezon na grilla rozpoczął się już dawno. W zasadzie nie ma sztywnych, ani ściśle określonych ram czasowych, jeśli chodzi o sezon grillowy. To natura, słońce i temperatura dyktują zarówno rozpoczęcie, jak i zakończenie okresu, gdy potrawy z grilla przyrządzone na świeżym powietrzu goszczą na naszych stołach.
Grill jest bardzo lubianym zjawiskiem społecznym, gdyż kojarzy się przede wszystkim z letnią, ciepłą i przyjemną porą, ale również z zazwyczaj miłym towarzystwem wespół, z którym spożywa się wspaniałe dania i raczy dobrym winem.
Sezon na grilla – historia grilla
Grillowanie to nic innego, jak smażenie żywności na ruszcie. Taki sposób obróbki jedzenia uważany jest za bardzo zdrowy. Metoda ta została wymyślona i praktykowana od zarania naszych dziejów, dziejów ludzkości. Nasi praprzodkowie wpadli na tę metodę, zapewne przez kompletny przypadek, jak większość rzeczy w tamtych czasach. Przeskok od spożywania mięsa surowego do mięsa smażonego to krok milowy w ewolucji homo sapiens. Obróbka termiczna mięsa pozwoliła przede wszystkim na uniknięcie wielu chorób, ale również wpłynęła na walory smakowe posiłku. Przez wieki sposób smażenia mięsa ulegał ewolucji wraz z ciągła ewolucją człowieka. Tak właśnie ludzkość przeszła od pieczenia potraw na kamieniach, poprzez rożna, piece, po dzisiejszego grilla. Wynalazcą grilla – czyli okrągłego i metalowego urządzenia z pokrywą jest Amerykanin Georg Stephen. Do Polski moda na grilla trafiła w latach 80.
Sezon na grilla – niegasnąca popularność grillowania
Potrawy z grilla są wciąż bardzo popularne i lubiane. Dzisiejsze czasy pełne sieciowych barów czy wspaniałych restauracji i knajpek powinny wyprzeć grillową zabawę. Ale właśnie specyfika grilla pozwala nam zrozumieć jego fenomen. Dzięki grillowaniu zaspokajamy swoje „pierwotne instynkty”. Grillujemy zazwyczaj spotykając się z bliskimi, przyjaciółmi, osobami które budzą naszą sympatię. Cała frajda jest zawarta właśnie w czynności pieczenia jedzenia na ogniu oraz spożywania go na świeżym powietrzu. Zapach dymu unoszącego się wokół nas pozwala nam poczuć się kompletnie inaczej niż podczas gotowania w domu. Automatycznie jesteśmy bardziej na luzie, zrelaksowani, wyciszeni. Czas płynie inaczej. My sami jesteśmy bardziej radośni i zadowoleni. Grillowanie doczekało się nawet specjalnych, stworzonych na potrzeby tego rodzaju kucharzenia gadżetów. Bardzo poręczny i praktyczny fartuch grillowy z akcesoriami. Bardzo pożadane są również kompletne zestawy do grilla, zawierające między innymi łopatkę, szpikulec i szczypce. Grillowanie to coś więcej niż tylko samo spożywanie usmażonych potraw. To po prostu swojski klimat.
Sezon na grilla – potrawy
Potrawy, które kładziemy na grilla również się zmieniają. Kiedyś królowały kiełbaski, wszem i wobec tylko kiełbaski. Śląskie, zwyczajne, surowe białe do wyboru, do koloru. Nie można odmówić im smakowitości, ale repertuar był raczej skromny i w zasadzie zaczął się przykrzyć. Wówczas do menu grillowego zaczęły dołączać mięsa. Karkówka, kaszanka, kurczak, indyk, boczek – w marynatach, przyprawach, zalewach. Obecnie w stały zestaw grillowych dań weszły warzywa. Grillowana papryka, cukinia, cebulka, bakłażany, kukurydza – ich smak nie ma sobie równych. Ostatnio prawdziwym hitem na grillu są ryby i owoce morza. Walory smakowe to bezsprzecznie jednymi z największych plusów grilla, ale także korzyść potrawy pod względem zdrowszej postaci i mniejszej ilości kalorii nie pozostaje obojętna.
Sezon na grilla – z winem do spółki
Coraz większą popularnością wśród smakoszy grillowych potraw cieszą się napoje alkohole będące lżejszymi trunkami niż towarzysząca niegdyś wódka. Zasada podawania wina do potraw z grilla pokrywa się z ogólną zasadą serwowania win do określonych kategorii dań. Do mięs należy podać czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Do ryb i owoców morza białe wino wytrawne lub półwytrawne. Do warzyw może być zarówno wino białe, jak i czerwone. Należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze podawanego wina, tak by zachować wszystkie jego walory. Wybierając wino do grilla kierujemy się przede wszystkim preferencjami swoimi i naszych gości. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w wino o większej pojemności niż standardowe, czyli 3 L lub 5 L. Są to wina w kartonie 5L oraz wina w kartonie 3L.
Wino do grilla
Wybierając się na łono natury pamiętajmy o odpowiednim ekwipunku. Polecamy kosze piknikowe.
Sezon na grilla – historia grilla
Grillowanie to nic innego, jak smażenie żywności na ruszcie. Taki sposób obróbki jedzenia uważany jest za bardzo zdrowy. Metoda ta została wymyślona i praktykowana od zarania naszych dziejów, dziejów ludzkości. Nasi praprzodkowie wpadli na tę metodę, zapewne przez kompletny przypadek, jak większość rzeczy w tamtych czasach. Przeskok od spożywania mięsa surowego do mięsa smażonego to krok milowy w ewolucji homo sapiens. Obróbka termiczna mięsa pozwoliła przede wszystkim na uniknięcie wielu chorób, ale również wpłynęła na walory smakowe posiłku. Przez wieki sposób smażenia mięsa ulegał ewolucji wraz z ciągła ewolucją człowieka. Tak właśnie ludzkość przeszła od pieczenia potraw na kamieniach, poprzez rożna, piece, po dzisiejszego grilla. Wynalazcą grilla – czyli okrągłego i metalowego urządzenia z pokrywą jest Amerykanin Georg Stephen. Do Polski moda na grilla trafiła w latach 80.
Sezon na grilla – niegasnąca popularność grillowania
Potrawy z grilla są wciąż bardzo popularne i lubiane. Dzisiejsze czasy pełne sieciowych barów czy wspaniałych restauracji i knajpek powinny wyprzeć grillową zabawę. Ale właśnie specyfika grilla pozwala nam zrozumieć jego fenomen. Dzięki grillowaniu zaspokajamy swoje „pierwotne instynkty”. Grillujemy zazwyczaj spotykając się z bliskimi, przyjaciółmi, osobami które budzą naszą sympatię. Cała frajda jest zawarta właśnie w czynności pieczenia jedzenia na ogniu oraz spożywania go na świeżym powietrzu. Zapach dymu unoszącego się wokół nas pozwala nam poczuć się kompletnie inaczej niż podczas gotowania w domu. Automatycznie jesteśmy bardziej na luzie, zrelaksowani, wyciszeni. Czas płynie inaczej. My sami jesteśmy bardziej radośni i zadowoleni. Grillowanie doczekało się nawet specjalnych, stworzonych na potrzeby tego rodzaju kucharzenia gadżetów. Bardzo poręczny i praktyczny fartuch grillowy z akcesoriami. Bardzo pożadane są również kompletne zestawy do grilla, zawierające między innymi łopatkę, szpikulec i szczypce. Grillowanie to coś więcej niż tylko samo spożywanie usmażonych potraw. To po prostu swojski klimat.
Sezon na grilla – potrawy
Potrawy, które kładziemy na grilla również się zmieniają. Kiedyś królowały kiełbaski, wszem i wobec tylko kiełbaski. Śląskie, zwyczajne, surowe białe do wyboru, do koloru. Nie można odmówić im smakowitości, ale repertuar był raczej skromny i w zasadzie zaczął się przykrzyć. Wówczas do menu grillowego zaczęły dołączać mięsa. Karkówka, kaszanka, kurczak, indyk, boczek – w marynatach, przyprawach, zalewach. Obecnie w stały zestaw grillowych dań weszły warzywa. Grillowana papryka, cukinia, cebulka, bakłażany, kukurydza – ich smak nie ma sobie równych. Ostatnio prawdziwym hitem na grillu są ryby i owoce morza. Walory smakowe to bezsprzecznie jednymi z największych plusów grilla, ale także korzyść potrawy pod względem zdrowszej postaci i mniejszej ilości kalorii nie pozostaje obojętna.
Sezon na grilla – z winem do spółki
Coraz większą popularnością wśród smakoszy grillowych potraw cieszą się napoje alkohole będące lżejszymi trunkami niż towarzysząca niegdyś wódka. Zasada podawania wina do potraw z grilla pokrywa się z ogólną zasadą serwowania win do określonych kategorii dań. Do mięs należy podać czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Do ryb i owoców morza białe wino wytrawne lub półwytrawne. Do warzyw może być zarówno wino białe, jak i czerwone. Należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze podawanego wina, tak by zachować wszystkie jego walory. Wybierając wino do grilla kierujemy się przede wszystkim preferencjami swoimi i naszych gości. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w wino o większej pojemności niż standardowe, czyli 3 L lub 5 L. Są to wina w kartonie 5L oraz wina w kartonie 3L.
Wino do grilla
Wybierając się na łono natury pamiętajmy o odpowiednim ekwipunku. Polecamy kosze piknikowe.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje