Sery i wino – jak je łączyć?
Data dodania: 01-05-2024
Oprócz sera, do wina białego doskonale będą pasować grillowane szparagi, bruschetty z pesto czy dojrzałym pomidorem. Do tego trunku pasują pieczone ryby, drób czy makarony z kremowymi sosami. Warto dodać także orzechy włoskie, które wzbogacą smak tego trunku. Doskonale będzie smakować również marchewka. Nie bój się dodawać owoców, takich jak ananas czy słodkie i aromatyczne winogrona.
Wina musujące i sery – czy powinno się je łączyć?
Wina musujące podbiły serca wielu Polaków. Są chętnie wypijane zwłaszcza latem. Czy jednak do takich trunków będzie pasować nabiał? Jak najbardziej. Do wina musującego wybierz sery o większej zawartości tłuszczu, np. edam. Uzyskasz wyjątkowe połączenie smakowe, które zachwyci Ciebie i gości!
Jakich produktów i win nigdy nie łączyć ze sobą?
Wino i pyszne jedzenie brzmią jak świetne połączenie. Natomiast warto mieć na uwadze, że ten trunek nie ze wszystkim stanowi dobry duet. Jak wiadomo, alkoholu nie należy łączyć z lekami. Jednak to nie jedyna zasada. Jeśli decydujesz się na trunek z zawartością alkoholu, zrezygnuj ze spożywania napojów energetycznych. Takie połączenie bowiem może negatywnie wpłynąć na pracę serca, a nawet doprowadzić do tachykardii.
Choć zaleca się łączenie win z dużą ilością tanin z produktami o większej zawartości tłuszczów, to zachowaj równowagę. Napoje alkoholowe i ciężkie dania obciążają wątrobę. Dlatego zadbaj, aby poczęstunek stanowiły nie tylko tłuste wędliny i sery, ale również owoce i warzywa.
W przypadku czerwonych win wytrawnych nie decyduj się na produkty, które wzmacniają cierpki smak. Dlatego zrezygnuj z niebieskich serów, przysmaków z octem, kalafiora, jajek czy jedzenia surowych ryb w np. sushi. Również wołowina podawana na zimno lepiej pasuje do wina białego niż czerwonego.
Źródła:
Najczęściej kupowane wina w naszym sklepie:
1 Wino gruszkowe
2 Wino z mirabelki
3 Wino aroniowe wytrawne ekologiczne
4 Wino z czarnego bzu
5 Wino gruszkowe półsłodkie
6 Wino aroniowe półwytrawne
7 Riga Black Balsam 500 ml
8 Wino ekologiczne z dzikiej róży
9 Wino śliwkowe półwytrawne
10 Wino z czerwonej porzeczki
11 Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne
12 Blue Nun Gold półwytrawne
13 Wino aroniowe półsłodkie
14 Wino aroniowe grzane
15 Yellow Tail Moscato
16 Primitivo di Puglia
17 Mogen David Concord
18 Yellow Tail Shiraz
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Deska serów i wino to idealne zestawienie na każdą okazję. Dobranie odpowiedniego wina to tego przysmaku jest zadaniem dosyć trudnym. By znaleźć idealne połączenie trzeba czasami otworzyć nawet kilka butelek. By ograniczyć nieudane próby parowania proponujemy działać odwrotnie – wybrać jedno wino i pokusić się o znalezienie do niego serowego kompana. Najwięksi przyjaciele win czerwonych to sery twarde, z kolei sery z niebieską pleśnią wspaniale korespondują z białymi winami słodkimi. Zasad jest jednak więcej. Dowiedz się, jak łączyć sery i wino, by uzyskać najlepszy rezultat.
Dlaczego sery i wina tak świetnie smakują razem?
Zastanawiasz się, co sprawia, że sery i wino to idealny duet? To wszystko zależy od zestawienia odpowiednich gatunków nabiału i trunku. W zależności od wyboru możesz zdecydować się na delikatne sery białe, które doskonale będę dopasowane do wina lub wyraziste długodojrzewające produkty o mocnym aromacie, które zachwycą podniebienie nawet najbardziej wybrednych.
Deska serów może być podawana zarówno na bardziej oficjalnych spotkaniach jak i podczas swobodnych pogaduszek z przyjaciółmi. Warto dodać do niej także odpowiednio pasujące owoce i warzywa. Dzięki temu przekąska będzie jeszcze smaczniejsza.
Natomiast jaka siła sprawcza tkwi w konkretnych pysznych korelacjach wina i sera?
Otóż nabiał podkreśla lub tuszuje niektóre posmaki. Podczas badań wykazano, że wino czerwone zestawione z odpowiednim serem traci kwaśny czy cierpki smak. Jest to spowodowane ilością zawartego w nim tłuszczu.
Zależność ta została poddana pod lupę przez naukowców z Uniwersytetu w Bordeaux na poziomie molekularnym. W serach występują cząsteczki tłuszczowe, czyli lipidy. Natomiast w winie są obecne taniny – organiczne związki chemiczne, które są pochodnymi fenoli. Te substancje w alkoholu są odpowiedzialne za cierpki posmak. Taniny wpływają na wielkość lipidów, przez co bardziej jest wyczuwalny smak sera. Natomiast goryczka wina ulega zmniejszeniu. W efekcie zmienia się sensoryczne postrzeganie zarówno smaku trunku, jak i sera. Dlatego jeśli masz ochotę na lampkę dobrego wina, zadbaj o pyszną przekąskę. Dzięki temu uzyskasz zadowalający efekt smakowy.
Jak dopasować wino i ser?
Dopasowanie wina i sera to sztuka trudna, jednak znacznie uprościmy sobie życie kierując się jedną prostą zasadą. Trunki o zawartości alkoholu powyżej 12% zwykle najlepiej komponują się z ostrzejszym i bardziej wyrazistymi w smaku serami. Natomiast wina o mniejszym woltażu idealnie będą smakować z tymi delikatniejszymi.
Znaczenie ma także temperatura podawania. Nabiał powinien być wcześniej wyciągnięty z lodówki. Najlepiej, aby miał temperaturę pokojową. Natomiast wino powinno być schłodzone – zwłaszcza białe. To wpłynie na uzyskanie optymalnego bukietu smakowego.
Ułatwieniem w dobraniu sera do wina może być dopasowywanie pod kątem pochodzenia. Wiedząc, że im więcej goryczki w alkoholu, tym twardszy nabiał, możesz przystąpić do parowania tych samych trunków i produktów spożywczych np. z Francji czy Włoch.
Dobierając ser do wina, pamiętaj o równowadze smakowej. Jeśli decydujesz się na delikatny trunek, nie łącz go z bardzo wyrazistym serem. W końcu chcesz uzyskać najlepszy smak, a nie całkowicie go zabić. Jeśli pierwszy raz kupujesz konkretne wino, sprawdź wskazówki na etykiecie. Zobaczysz tam, z jakimi potrawami najlepiej smakuje ten trunek.
Przede wszystkim pamiętaj także o swoich własnych preferencjach. Eksperymentuj z różnymi gatunkami serów i win, aż znajdziesz takie połączenie, które Ci smakuje najbardziej. Z czasem zaczniesz intuicyjnie dobierać odpowiednie produkty. Pamiętaj! Praktyka czyni mistrza.
Jakie sery pasują do win czerwonych?
Wino czerwone jest bogate w cenne dla zdrowia polifenole. Jest produkowane z owoców o ciemniejszej skórze, a w trakcie procesu następuję fermentacja soku wraz z łupinami. To wpływa na charakterystyczną pigmentację alkoholu.
Jeśli już decydować się na ten trunek, warto go połączyć z idealnie dopasowanym jedzeniem. Do tego alkoholu będzie pasować wieprzowina, dziczyzna, wołowina, wędliny czy nawet desery. Dowiedzmy się, jaki ser do wina czerwonego wytrawnego i słodkiego.
Wina czerwone wytrawne
Jaki ser do wina czerwonego wytrawnego, takiego jak Yellow Tail Merlot? Doskonałe się zarówno świeże, jak i dojrzałe sery. Smakowite połączenie będą stanowić następujące rodzaje nabiału:
Zastanawiasz się, co sprawia, że sery i wino to idealny duet? To wszystko zależy od zestawienia odpowiednich gatunków nabiału i trunku. W zależności od wyboru możesz zdecydować się na delikatne sery białe, które doskonale będę dopasowane do wina lub wyraziste długodojrzewające produkty o mocnym aromacie, które zachwycą podniebienie nawet najbardziej wybrednych.
Deska serów może być podawana zarówno na bardziej oficjalnych spotkaniach jak i podczas swobodnych pogaduszek z przyjaciółmi. Warto dodać do niej także odpowiednio pasujące owoce i warzywa. Dzięki temu przekąska będzie jeszcze smaczniejsza.
Natomiast jaka siła sprawcza tkwi w konkretnych pysznych korelacjach wina i sera?
Otóż nabiał podkreśla lub tuszuje niektóre posmaki. Podczas badań wykazano, że wino czerwone zestawione z odpowiednim serem traci kwaśny czy cierpki smak. Jest to spowodowane ilością zawartego w nim tłuszczu.
Zależność ta została poddana pod lupę przez naukowców z Uniwersytetu w Bordeaux na poziomie molekularnym. W serach występują cząsteczki tłuszczowe, czyli lipidy. Natomiast w winie są obecne taniny – organiczne związki chemiczne, które są pochodnymi fenoli. Te substancje w alkoholu są odpowiedzialne za cierpki posmak. Taniny wpływają na wielkość lipidów, przez co bardziej jest wyczuwalny smak sera. Natomiast goryczka wina ulega zmniejszeniu. W efekcie zmienia się sensoryczne postrzeganie zarówno smaku trunku, jak i sera. Dlatego jeśli masz ochotę na lampkę dobrego wina, zadbaj o pyszną przekąskę. Dzięki temu uzyskasz zadowalający efekt smakowy.
Jak dopasować wino i ser?
Dopasowanie wina i sera to sztuka trudna, jednak znacznie uprościmy sobie życie kierując się jedną prostą zasadą. Trunki o zawartości alkoholu powyżej 12% zwykle najlepiej komponują się z ostrzejszym i bardziej wyrazistymi w smaku serami. Natomiast wina o mniejszym woltażu idealnie będą smakować z tymi delikatniejszymi.
Znaczenie ma także temperatura podawania. Nabiał powinien być wcześniej wyciągnięty z lodówki. Najlepiej, aby miał temperaturę pokojową. Natomiast wino powinno być schłodzone – zwłaszcza białe. To wpłynie na uzyskanie optymalnego bukietu smakowego.
Ułatwieniem w dobraniu sera do wina może być dopasowywanie pod kątem pochodzenia. Wiedząc, że im więcej goryczki w alkoholu, tym twardszy nabiał, możesz przystąpić do parowania tych samych trunków i produktów spożywczych np. z Francji czy Włoch.
Dobierając ser do wina, pamiętaj o równowadze smakowej. Jeśli decydujesz się na delikatny trunek, nie łącz go z bardzo wyrazistym serem. W końcu chcesz uzyskać najlepszy smak, a nie całkowicie go zabić. Jeśli pierwszy raz kupujesz konkretne wino, sprawdź wskazówki na etykiecie. Zobaczysz tam, z jakimi potrawami najlepiej smakuje ten trunek.
Przede wszystkim pamiętaj także o swoich własnych preferencjach. Eksperymentuj z różnymi gatunkami serów i win, aż znajdziesz takie połączenie, które Ci smakuje najbardziej. Z czasem zaczniesz intuicyjnie dobierać odpowiednie produkty. Pamiętaj! Praktyka czyni mistrza.
Jakie sery pasują do win czerwonych?
Wino czerwone jest bogate w cenne dla zdrowia polifenole. Jest produkowane z owoców o ciemniejszej skórze, a w trakcie procesu następuję fermentacja soku wraz z łupinami. To wpływa na charakterystyczną pigmentację alkoholu.
Jeśli już decydować się na ten trunek, warto go połączyć z idealnie dopasowanym jedzeniem. Do tego alkoholu będzie pasować wieprzowina, dziczyzna, wołowina, wędliny czy nawet desery. Dowiedzmy się, jaki ser do wina czerwonego wytrawnego i słodkiego.
Wina czerwone wytrawne
Jaki ser do wina czerwonego wytrawnego, takiego jak Yellow Tail Merlot? Doskonałe się zarówno świeże, jak i dojrzałe sery. Smakowite połączenie będą stanowić następujące rodzaje nabiału:
- gouda,
- manchego,
- cheddar,
- oscypek,
- parmezan,
- havarti.
Warto wiedzieć, że niektóre sery mleczne dobrze będą się komponować również z winami neutralnymi, czyli półwytrawnymi czy półsłodkimi.
Wina czerwone słodkie
Intensywne i słodkie wina czerwone, takie jak Porto Tawny Grahams 10 Years Old wspaniale będą smakować z wyrazistym w smaku nabiałem. Dlatego do takiego trunku podaj sery owcze i te z niebieską pleśnią. Słodycz i ostrość idealnie się uzupełniają. Natomiast pamiętaj – lazur nie będzie dobrze smakował z winem wytrawnym. Wtedy cierpkość będzie podkreślona, a nawet może się pojawić charakterystyczny metaliczny posmak. Do deski serów z winem słodkim dodaj także figi i winogrona!
Wina czerwone idealnie smakują nie tylko z serem, ale również z mięsem. Świetnym uzupełnieniem deski z przysmakami będą takie produkty, jak chorizo, salami czy boczek.
Jakie sery pasują do win białych?
Jesteś wielbicielem białych win i zastanawiasz się, jaki ser dobrać do takiego trunku? Najlepszym tropem będzie nabiał o kremowym i delikatnym posmaku. Dowiedz się, jaki ser do białego wina wytrawnego i słodkiego.
Wina białe wytrawne
Do białego wina wytrawnego, takiego jak Bear Crossing Chardonnay idealnie będą smakować sery maziowe, czy kozie.
Wina białe słodkie
Najlepiej smakuje Ci białe i słodkie wino? Dopasuj zatem do niego odpowiednie przysmaki:
Wina czerwone słodkie
Intensywne i słodkie wina czerwone, takie jak Porto Tawny Grahams 10 Years Old wspaniale będą smakować z wyrazistym w smaku nabiałem. Dlatego do takiego trunku podaj sery owcze i te z niebieską pleśnią. Słodycz i ostrość idealnie się uzupełniają. Natomiast pamiętaj – lazur nie będzie dobrze smakował z winem wytrawnym. Wtedy cierpkość będzie podkreślona, a nawet może się pojawić charakterystyczny metaliczny posmak. Do deski serów z winem słodkim dodaj także figi i winogrona!
Wina czerwone idealnie smakują nie tylko z serem, ale również z mięsem. Świetnym uzupełnieniem deski z przysmakami będą takie produkty, jak chorizo, salami czy boczek.
Jakie sery pasują do win białych?
Jesteś wielbicielem białych win i zastanawiasz się, jaki ser dobrać do takiego trunku? Najlepszym tropem będzie nabiał o kremowym i delikatnym posmaku. Dowiedz się, jaki ser do białego wina wytrawnego i słodkiego.
Wina białe wytrawne
Do białego wina wytrawnego, takiego jak Bear Crossing Chardonnay idealnie będą smakować sery maziowe, czy kozie.
Wina białe słodkie
Najlepiej smakuje Ci białe i słodkie wino? Dopasuj zatem do niego odpowiednie przysmaki:
- ser owczy,
- ser z niebieską pleśnią.
Oprócz sera, do wina białego doskonale będą pasować grillowane szparagi, bruschetty z pesto czy dojrzałym pomidorem. Do tego trunku pasują pieczone ryby, drób czy makarony z kremowymi sosami. Warto dodać także orzechy włoskie, które wzbogacą smak tego trunku. Doskonale będzie smakować również marchewka. Nie bój się dodawać owoców, takich jak ananas czy słodkie i aromatyczne winogrona.
Wina musujące i sery – czy powinno się je łączyć?
Wina musujące podbiły serca wielu Polaków. Są chętnie wypijane zwłaszcza latem. Czy jednak do takich trunków będzie pasować nabiał? Jak najbardziej. Do wina musującego wybierz sery o większej zawartości tłuszczu, np. edam. Uzyskasz wyjątkowe połączenie smakowe, które zachwyci Ciebie i gości!
Jakich produktów i win nigdy nie łączyć ze sobą?
Wino i pyszne jedzenie brzmią jak świetne połączenie. Natomiast warto mieć na uwadze, że ten trunek nie ze wszystkim stanowi dobry duet. Jak wiadomo, alkoholu nie należy łączyć z lekami. Jednak to nie jedyna zasada. Jeśli decydujesz się na trunek z zawartością alkoholu, zrezygnuj ze spożywania napojów energetycznych. Takie połączenie bowiem może negatywnie wpłynąć na pracę serca, a nawet doprowadzić do tachykardii.
Choć zaleca się łączenie win z dużą ilością tanin z produktami o większej zawartości tłuszczów, to zachowaj równowagę. Napoje alkoholowe i ciężkie dania obciążają wątrobę. Dlatego zadbaj, aby poczęstunek stanowiły nie tylko tłuste wędliny i sery, ale również owoce i warzywa.
W przypadku czerwonych win wytrawnych nie decyduj się na produkty, które wzmacniają cierpki smak. Dlatego zrezygnuj z niebieskich serów, przysmaków z octem, kalafiora, jajek czy jedzenia surowych ryb w np. sushi. Również wołowina podawana na zimno lepiej pasuje do wina białego niż czerwonego.
Źródła:
https://prk24.pl/52693452/dlaczego-ser-i-wino-tak-dobrze-razem-smakuja, dostępne 29.04.2024
https://www.bezalkoholove.com/jak-laczyc-wino-z-serami#, dostępne 29.04.2024
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-z-czym-nie-laczyc-wina-skutki-moga-byc-tragiczne-dla-organiz,nId,5962272,dostępne 29.04.2024
https://www.pieknowdomu.pl/magazyn/jak-dobrac-sery-jako-przekaske-wina, dostępne 29.04.2024
https://www.alkoholeswiata.com/blog/jakie-wino-do-sera/, dostępne 01.05.2024
Najczęściej kupowane wina w naszym sklepie:1 Wino gruszkowe
2 Wino z mirabelki
3 Wino aroniowe wytrawne ekologiczne
4 Wino z czarnego bzu
5 Wino gruszkowe półsłodkie
6 Wino aroniowe półwytrawne
7 Riga Black Balsam 500 ml
8 Wino ekologiczne z dzikiej róży
9 Wino śliwkowe półwytrawne
10 Wino z czerwonej porzeczki
11 Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne
12 Blue Nun Gold półwytrawne
13 Wino aroniowe półsłodkie
14 Wino aroniowe grzane
15 Yellow Tail Moscato
16 Primitivo di Puglia
17 Mogen David Concord
18 Yellow Tail Shiraz
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje