Sałatka z wędzoną makrelą
Makrela wędzona 1
Kapusta pekińska
Rukola
Pomidory 2-3
Ogórki konserwowe 2
Oliwki czarne i zielone
Cebula czerwona 1 mała
Jajka 2
Koperek
Sos ziołowy lub jogurtowy
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską pokroić drobno. Rukole umyć i oberwać ogonki. Wymieszać kapustę pekińską i rukole.
Makrelę obrać z ości, tak żeby zostało czyste mięso.
Pomidory i ogórki konserwowe pokroić na dość drobne kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w bardzo cienkie piórka.
Jajka ugotować na twardo.
Do dużej salaterki wrzucić wymieszaną kapustę pekińską z rukolą. Następnie dodać kawałki makreli. Włożyć pomidora i delikatnie posolić. Dodać ogórki konserwowe i cebulę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dodać oliwki. Polać sosem ziołowym lub jogurtowym.
Na wierzch ułożyć jajka na twardo pokrojone w kostkę lub w ćwiartki.Dodać świeżo zmielony popieprz. Na samym końcu posypać wszystko koperkiem.
Do tak przygotowane sałatki najlepiej podawać wino greckie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne