Sałatka z rukoli, parmezanu i pomidorków z balsamicznym dressing
Data dodania: 14-08-2012
Normal
0
21
false
false
false
PL
X-NONE
X-NONE
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Bo Włochy to nie tylko makaron…
SKŁADNIKI
Rukola 4 pęczki
Parmezan 60g
Pomidorki koktajlowe ok.20szt
Ocet balsamiczny 400 ml
Cukier
Pistacje
PRZYGOTOWANIE
Rukolę opłukać, obciąć końcówki, parmezan pokroić w plastry lub zetrzeć na grubych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki by zachować kształt warzywa, wszystkie składniki łączymy.
Dressing:
Rozpuścić cukier w occie balsamicznym i gotować do momentu, aż nabierze syropowatej konsystencji. Następnie studzimy.
PODANIE
Sałatkę przekładamy na talerz polewając dresingiem tworząc wzorki.
Talerz dekorujemy wyłuskanymi pistacjami.
Sałatkę podajemy z winem - najlepiej z winem nowozelandzkim
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne