Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy kulinarne » Sałatka z parmezanowym akcentem

Sałatka z parmezanowym akcentem

Data dodania: 03-08-2012
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Lekka, łatwa w przygotowaniu i pyszna.



Składniki:

Sałaty – mieszanka różnych rodzajów

Ogórek świeży - 1

Ziarna słonecznika, dyni, orzeszków piniowych – 3  

Chleb tostowy razowy – 4

Parmezan – 50 g w kawałku

Oliwa z oliwek – 10 łyżek

Rzodkiewki – 1 pęczek

Koperek – 1 mały pęczek

Natka pietruszki – 1 mały pęczek

Szczypiorek – 1 mały pęczek

Bazylia – 6 gałązek

Ocet winny – 6 łyżek

Musztarda – 2 łyżeczki

Miód – 1 łyżka

Sól, pieprz

Mieszankę ziaren uprażyć na patelni (bez tłuszczu) i przestudzić.

Chleb tostowy pokroić w małą kostkę i porozkładać na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach i posypać nim kosteczki tostowego chleba. Tak przygotowane pieczywo skropić 4 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 8-10 minut.

 

Opłukaną i osuszoną mieszankę sałat porwać na kawałki.

Rzodkiewki i ogórka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Natkę pietruszki, koperek, szczypiorek oraz bazylie po uprzednim umyciu, osuszyć i posiekać.

Musztardę wymieszać z octem, miodem oraz solą i pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy. Dorzucić posiekaną zieleninę. Wszystko dobrze połączyć.

Sałatę, ogórka, rzodkiewkę polać dressingiem. Na samym końcu wrzucić parmezanowe grzanki.

Najlepiej podawać z winem francuskim

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj