Ryż po jamajsku
Bez mięsa też może być smacznie
1 szklanka ryżu basmati albo zwykłego białego długoziarnistego
800 g pomidorów z puszki w całości
1 szklanka czarnej fasoli z puszki, osączonej z zalewy i przepłukanej
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 mała papryczka (cubanella albo chili), drobno posiekana
2 dymki, posiekane na drobne kawałki
¼ szklanki świeżej kolendry, drobno posiekanej
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie
Włóż do średniego rondla ryż, pomidory i fasolkę. Dopraw zielem angielskim, solą i pieprzem i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki (ok. 20 min). Wymieszaj widelcem, żeby ryż nie zbił się w zwartą masę. Przed samym podaniem dodaj dymkę oraz kolendrę i starannie wymieszaj.
Do dania polecamy wina chorwackie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne