Rum jest napojem, który głównie kojarzony jest z nielegalną działalnością człowieka oraz pirackimi rozróbami. Swego czasu przyczynił się on znacznie do zrodzenia niewolnictwa oraz wszelkich form przemytu. Stanowił także środek płatniczy w słynnym i okrutnym Trójkącie Rumowym na linii Nowa Anglia, Afryka, Karaiby. Dzięki nemu niektórzy dorobili się fortun i zapomnieli o swojej nędzy. Inni z kolei utracili wolność służąc do końca życia swym panom. Rum pochodzi prawdopodobnie z Indii i Chin, do Europy został przywieziony przez Arabów. Tradycja głosi, że w rejonie Karaibów pierwsi rum zaczęli produkować mieszkańcy wyspy Barbados. Jego popularność szybko rozprzestrzeniła się na kolonialną Amerykę, a kolejne destylarnie powstawały na Maderze, czy Madagaskarze.
Prawdziwy rum to wódka naturalna produkowana ze spirytusów otrzymywanych z zacierów sporządzonych na bazie melasy i soku trzcinowego. Zaliczany jest do najbardziej klasycznych alkoholi, lecz nie posiada ściśle określonych standardów i parametrów produkcji. Wszystko bowiem zależy od miejsca, w których powstaje. Na świecie wyróżnia się pięć podstawowych odmian rumu: biały, z Puerto Rico, złoty (bursztynowy), ciemny (czarny) i aromatyzowany.