Rozmaitości na Wielkanoc z szampanem w roli głównej
Wielkanoc upływa nam na spotkaniach w gronie rodziny i przyjaciół. Przygotowujemy ucztę dla najbliższych i staramy się wszystkich zadowolić, stworzyć miłą atmosferę i dla każdego przygotować wyszukane smakołyki.
Zgodnie z naszą tradycją potrawy świąteczne opierają się na różnego rodzaju mięsiwach. Podawany jest także żur z jajkiem, jajka w postaci pisanek, gotowany chrzan czy pachnący pasztet.
W okresie świątecznym warto jednak przyjąć naszych gości czymś nie tylko tradycyjnym, ale także interesującym i… zaskakującym. Kierunkiem podpowiedzi niechaj będzie tutaj właśnie szampan!
Mus z łososia i szampana w charakterze przystawki bez wątpienia podbije podniebienia naszych gości. Dużym zaskoczeniem może być dla nich także nie wielkanocna, a… szampańska baba. Możliwości jest bardzo dużo – wystarczy tylko uruchomić swoją wyobraźnię.
Warto także zauważyć, że szampan dzięki swemu lekko kwaśnemu smakowi o nutach kwiatowych oraz subtelnemu nagazowaniu stanowi także świetny składnik koktajli. Naturalnie zamiast szampana można użyć innego wina musującego, np. fantastycznej hiszpańskiej Cavy.
Szampana tudzież Cavę można łączyć z sokami owocowymi, armaniakiem, brandy, czy sherry, Efekty są na tyle smaczne, że wiele przepisów weszło już niemal do kanonu miksologii.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje