Rosolisy były znane w Europie już w XIV wieku. Jako pierwsi zaczęli je wytwarzać włoscy alchemicy, a później zakonnicy, którym to rosolisy zawdzięczają swoją nazwę pochodzącą od łacińskiego określenia „ros solis„ czyli „rosa słoneczna”. Receptura rosolisów trafiła do Polski w XVII wieku. Dawna Uprzywilejowana Fabryka Likierów, Rosolisów i Rumu Alfreda hr. Potockiego, która powstała w 1764 roku, zasłynęła z produkcji tych znakomitych trunków. Znane w całej Europie rosolisy z Łańcuta uchodziły za najlepsze i najdroższe alkohole podawane na ucztach możnych ówczesnego świata. Sam Cesarz Austrii, Franciszek Józef, składając wizytę hrabiemu Potockiemu, ugoszczony został przez niego rosolisami. Obecnie Fabryka Wódek „Polmos Łańcut” S.A. jest jedynym producentem tego rodzaju alkoholu w Polsce. Z posiadanych dokumentów udało się odtworzyć trzy receptury. Do dziś w Łańcucie produkowane są trzy rosolisy tj. Rosolis Różany, Rosolis Kawowy i Rosolis Ziołowo - Gorzki. Etykiety na butelkach rosolisów są wiernie odtworzone, według starych etykiet, z zastosowaniem starych technik drukarskich, co potwierdza kolekcja tych alkoholi znajdująca się w Muzeum Gorzelnictwa w łańcuckim „Polmosie”. Rosolisy, jak każde likiery, pijemy w małych kieliszkach, podawane są one w temperaturze pokojowej. Można delektować się ich wyjątkowym aromatem i smakiem.