Risotto z białym winem
Data dodania: 15-05-2013
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Lekkie, zdrowe, pożywne i przede wszystkim pyszne.
Risotto z krewetkami i szparagami - na bogato.
Składniki:
300 g ryżu – najlepiej typu arborio lub carnaroli
1,5 L bulionu drobiowego
1 cebula
1,5 kg świeżych szparagów
150 ml białego wina wytrawnego
1,5 kg średniej wielkości obranych krewetek
2 -3 łyżki oliwy
2 – 3 łyżki masła
70 g startego parmezanu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Szparagi należy oczyścić, usuwając zdrewniałe łodygi. Wrzucić szparagi na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotować bardzo krótko około 4-5 minut maksymalnie. Po wyjęciu z wrzątku szybko przelać szparagi zimna wodą. Osuszyć szparagi i pokroić na małe około 2 centymetrowe kawałki.
Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Przesmażyć na tym tłuszczu cebulkę i dodać ryż i smażyć wszystko razem. Kiedy ziarenka ryżu staną się szkliste dolać wino i odparować je.
Stopniowo dolewać gorący bulion i mieszać, do momentu aż cały płyn się wchłonie. Powtarzać dolewanie i mieszać, aż ryż będzie miękki. Następnie dodać krewetki i szparagi, wymieszać i gotować około 5 minut.
Zdjąć potrawę z ognia, dodać pozostałe masło i drobno posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem, przykryć pokrywką i odstawić na około 2-3 minuty. Podawać na gorąco.
Jeśli zdecydujemy się serwować tę potrawę z winem, polecamy wina niemieckie
300 g ryżu – najlepiej typu arborio lub carnaroli
1,5 L bulionu drobiowego
1 cebula
1,5 kg świeżych szparagów
150 ml białego wina wytrawnego
1,5 kg średniej wielkości obranych krewetek
2 -3 łyżki oliwy
2 – 3 łyżki masła
70 g startego parmezanu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Szparagi należy oczyścić, usuwając zdrewniałe łodygi. Wrzucić szparagi na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotować bardzo krótko około 4-5 minut maksymalnie. Po wyjęciu z wrzątku szybko przelać szparagi zimna wodą. Osuszyć szparagi i pokroić na małe około 2 centymetrowe kawałki.
Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Przesmażyć na tym tłuszczu cebulkę i dodać ryż i smażyć wszystko razem. Kiedy ziarenka ryżu staną się szkliste dolać wino i odparować je.
Stopniowo dolewać gorący bulion i mieszać, do momentu aż cały płyn się wchłonie. Powtarzać dolewanie i mieszać, aż ryż będzie miękki. Następnie dodać krewetki i szparagi, wymieszać i gotować około 5 minut.
Zdjąć potrawę z ognia, dodać pozostałe masło i drobno posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem, przykryć pokrywką i odstawić na około 2-3 minuty. Podawać na gorąco.
Jeśli zdecydujemy się serwować tę potrawę z winem, polecamy wina niemieckie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne