Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy kulinarne » Risotto z białym winem

Risotto z białym winem

Data dodania: 15-05-2013
alt        Lekkie, zdrowe, pożywne i przede wszystkim pyszne.
 
Risotto z krewetkami i szparagami - na bogato.


Składniki:

300 g ryżu – najlepiej typu arborio lub carnaroli

1,5 L bulionu drobiowego

1 cebula

1,5 kg świeżych szparagów

150 ml białego wina wytrawnego

1,5 kg średniej wielkości obranych krewetek

2 -3 łyżki oliwy

2 – 3 łyżki masła

70 g startego parmezanu

sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Szparagi należy oczyścić, usuwając zdrewniałe łodygi. Wrzucić szparagi na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotować bardzo krótko około 4-5 minut maksymalnie. Po wyjęciu z wrzątku szybko przelać szparagi zimna wodą. Osuszyć szparagi i pokroić na małe około 2 centymetrowe kawałki.

Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Przesmażyć na tym tłuszczu cebulkę i dodać ryż i smażyć wszystko razem. Kiedy ziarenka ryżu staną się szkliste dolać wino i odparować je.

Stopniowo dolewać gorący bulion i mieszać, do momentu aż cały płyn się wchłonie. Powtarzać dolewanie i mieszać, aż ryż będzie miękki. Następnie dodać krewetki i szparagi, wymieszać i gotować około 5 minut.

Zdjąć potrawę z ognia, dodać pozostałe masło i drobno posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem, przykryć pokrywką i odstawić na około 2-3 minuty. Podawać na gorąco.

Jeśli zdecydujemy się serwować tę potrawę z winem, polecamy wina niemieckie

 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj