Riesling – orzeźwienie potrzebne od zaraz
Data dodania: 05-06-2015
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Riesling w upalne popołudnie smakuje niczym nektar bogów. Niewiele win potrafi tak ugasić pragnienie po letniej spiekocie. Riesling czyni to po mistrzowsku. Ba! Cały proces produkcji przygotowany jest w taki sposób, by móc kontemplować letnie zachody słońca i cieszyć się magią tychże chwil.
Rieslingi to wina znane nie od dziś, wyjątkowość i wysoka jakość tych win sprawiła, że na przełomie XVI i XVII wieku zachwycano się ich smakiem niemal na wszystkich kontynentach. Bardzo długo Riesling cieszył się opinią najbardziej wykwintnego białego wina na świecie.Czas II wojny światowej, a także okres powojenny zszargał co prawda jego dobre imię, jednak wraz z początkiem XX wieku przywrócone zostało mu miejsce w szeregu tzw. Wielkiej Czwórki szczepów winnych.
Riesling – charakterystyka
Resling to odmiana odporna na mróz, niemal niezawodna, zdolna przetrwać w chłodniejszym klimacie i suchej, kamienistej ziemi typowej dla terenów położonych na północy jak Mozela, Saara, Ruwer, Mittelrhein i Rheingau.
Tutejsza gleba o podłożu łupkowym w ciągu dnia kumuluje ciepło a w nocy je oddaje. Sprawia to, że zrodzone tutaj wino łączy w sobie cechy delikatnej kwasowości i owocowej słodyczy, jest lekkie mineralne oraz bardzo świeże.
Riesling jest produkowany w całych Niemczech, jednak to właśnie na terenach północnych, zwłaszcza w Mozeli, powstaje wino najwyższej jakości.
Znaną i niezwykle ekstraktywną wariacją na temat niemieckiego Rieslinga jest wino lodowe, z którego słynie na przykład Kanada.
Eiswein to wybitnie słodkie wino, powstające na bazie późno zbieranych przemrożonych winogron tłoczonych w niskich temperaturach jeszcze przed rozmarznięciem.
Riesling może być zjawiskowo słodki lub niepomiernie wytrawny, wybornie gasi pragnienie i przynosi ukojenie w czasie upałów.
Genialnie sprawdzi się zatem na weekend.
Riesling – charakterystyka
Resling to odmiana odporna na mróz, niemal niezawodna, zdolna przetrwać w chłodniejszym klimacie i suchej, kamienistej ziemi typowej dla terenów położonych na północy jak Mozela, Saara, Ruwer, Mittelrhein i Rheingau.
Tutejsza gleba o podłożu łupkowym w ciągu dnia kumuluje ciepło a w nocy je oddaje. Sprawia to, że zrodzone tutaj wino łączy w sobie cechy delikatnej kwasowości i owocowej słodyczy, jest lekkie mineralne oraz bardzo świeże.
Riesling jest produkowany w całych Niemczech, jednak to właśnie na terenach północnych, zwłaszcza w Mozeli, powstaje wino najwyższej jakości.
Znaną i niezwykle ekstraktywną wariacją na temat niemieckiego Rieslinga jest wino lodowe, z którego słynie na przykład Kanada.
Eiswein to wybitnie słodkie wino, powstające na bazie późno zbieranych przemrożonych winogron tłoczonych w niskich temperaturach jeszcze przed rozmarznięciem.
Riesling może być zjawiskowo słodki lub niepomiernie wytrawny, wybornie gasi pragnienie i przynosi ukojenie w czasie upałów.
Genialnie sprawdzi się zatem na weekend.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje