Riesling to szczep dający zróżnicowane białe wina. Charakteryzuje się sporą dawką naturalnej kwasowości, która równoważona jest dużą zawartością naturalnego cukru resztkowego. Paleta rozpiętości smaku
Rieslingów zaczyna się od wytrawnych, poprzez lekko słodkie, do bardzo wyrazistych - wręcz nektarowych TBA - trockenbeerenauslese (słodkie, nadzwyczajne i bardzo wyjątkowe niemieckie wina powstałe wyłącznie z gron dotkniętych szlachetną pleśnią).
Niemieckie
Rieslingi są najbardziej znanymi i najbardziej udanymi winami z tego szczepu. Uwarunkowane jest to niezwykle sprzyjającymi warunkami klimatycznymi i glebowymi panującymi u naszych zachodnich sąsiadów. Unikatowość tego szczepu znajduje swe odzwierciedlenie m.in. w półsłodkich winach
Kendermanns - posiadają one niską zawartość alkoholu i nad wyraz harmonijnie łączą naturalną słodycz owoców oraz świeżą, pełną werwy kwasowość.