Pyszne mięsko
Sycące danie na czerwono
Składniki:
kilogram cielęciny lub wołowiny pokrojonej w kostkę,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki przecieru pomidorowego,
1-2 kiszone ogórki,
2 szklanki dowolnego rosołu z kostki, tudzież własnej roboty :)
4 łyżki masła lub margaryny,
sól, opcjonalnie potłuczone lub zmielone ziarna jałowca
Przygotowanie:
mięso oprószyć solą, obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i obsmażyć na rumiano na tłuszczu w rondelku (z nierdzewnej stali). Zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem do miękkości na niewielkim ogniu. Ogórki pokroić w kostkę lub w słupki i wymieszać z mięsem. Koncentrat rozprowadzić sosem lub odrobiną rosołu (przecieru nie trzeba rozcieńczać), ewentualnie dodać jałowiec, wlać do mięsa i doprawić do smaku. Łyżkę mąki rozprowadzić 2-3 łyżkami zimnej wody, dodać do gulaszu, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez moment, aż sos lekko zgęstnieje.
Z takim daniem wyśmienicie komponować będzie się wino argentyńskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne