Pstrąg z grilla
Data dodania: 10-07-2012
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Ryba z grilla jest delikatnym i pełnym subtelności daniem. Smakuje zawsze - nie tylko grillowana latem.
Ryba z grilla jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Składniki:
Pstrąg - około 1,2 kg (sprawiony)
Sól
Pieprz - koniecznie swieżo zmielony
Kilka gałązek świeżego tymianku
Plasterki cytryny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Po umyciu Pstrąga dokładnie go osuszyć i ponacinać na każdej stronie.
Tak przygotowaną rybę posolić i opruszyc pieprzem od wewnątrz i na zewnątrz.
Do środka ryby włożyć:
dwa plasterki cytryny przeciętych na pół
ząbek czosnku pocięty w plasterki
kilka gałązek tymianku - dzięki tymiankowi całe danie zyskuje nie tylko walory smakowe, ale również zapachowe.
Całość posmarować oliwą.
Tak przygotowanego pstrąga można grillowac na 3 sposoby:
bezpośrednio na ruszcie
włożyć w specjalny koszyk do grillowania mięsa/ryb
zawinąc w folię - należy pamiętać, żeby nie zawijać jej ściśle
Rybę grillować po 4/5 minut z każdej strony, ale nie dłużej - gdyż wysuszymy delikatne mięso.
Po podaniu Pstraga na talerz najlepiej skropić go jeszcze cytryną.
Rybę można serwować z ziemniakami albo grzankami.
Do tak przygotowanej ryby z grilla wybornie smakuje białe wino , a w szczególności w wino nowozelandzkie
Smacznie, prosto, zdrowo - w połączeniu z wiem podwójnie :)
Składniki:
Pstrąg - około 1,2 kg (sprawiony)
Sól
Pieprz - koniecznie swieżo zmielony
Kilka gałązek świeżego tymianku
Plasterki cytryny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Po umyciu Pstrąga dokładnie go osuszyć i ponacinać na każdej stronie.
Tak przygotowaną rybę posolić i opruszyc pieprzem od wewnątrz i na zewnątrz.
Do środka ryby włożyć:
dwa plasterki cytryny przeciętych na pół
ząbek czosnku pocięty w plasterki
kilka gałązek tymianku - dzięki tymiankowi całe danie zyskuje nie tylko walory smakowe, ale również zapachowe.
Całość posmarować oliwą.
Tak przygotowanego pstrąga można grillowac na 3 sposoby:
bezpośrednio na ruszcie
włożyć w specjalny koszyk do grillowania mięsa/ryb
zawinąc w folię - należy pamiętać, żeby nie zawijać jej ściśle
Rybę grillować po 4/5 minut z każdej strony, ale nie dłużej - gdyż wysuszymy delikatne mięso.
Po podaniu Pstraga na talerz najlepiej skropić go jeszcze cytryną.
Rybę można serwować z ziemniakami albo grzankami.
Do tak przygotowanej ryby z grilla wybornie smakuje białe wino , a w szczególności w wino nowozelandzkie
Smacznie, prosto, zdrowo - w połączeniu z wiem podwójnie :)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne