Portugalia - różnorodność i klasa
Portugalia to kraj różnorodny pod każdym względem, zarówno kulturowym, kulinarnym jak i krajobrazowym. Temu skromnych rozmiarów krańcowi Europy świat zawdzięcza wielkich odkrywców oraz rewelacyjne wina.
Unikalny mikroklimat regionów oraz ponad 300 słonecznych dni w roku sprawiają, że wina produkuje się tutaj dużo, ma tyle nawet, że Portugalia plasuje się w pierwszej 10 największych producentów na świecie. Można powiedzieć, że wina – białe, czerwone, porto i madera, w większości produkowane z odmian lokalnych to najlepsza wizytówka tego małego państwa.
Tutejsze winnice to bardzo często małe parcele pośród owocowych sadów, farm, dębów, eukaliptusów i drzewek oliwnych.
Na północy powstają rześkie „wina zielone”, ale także krzepkie wina czerwone z Douro i ciężkie, mocne porto z tego samego regionu. Barrida, Beira i Dao to ojczyzna najbardziej portugalskiej z portugalskich odmian – touriga national.
Gorące Alentejo daje równie gorące wina – z ich każdą otwartą butelką zaczyna się nowa wspaniała przygoda.
Na uwagę zasługuje także madera, która może być bardziej wytrawna lub słodka, a powstaje z odmian sercial, verdelho, boal i malvasia.
Charakter portugalskich win od bardzo dawna się nie zmienia – jakość oraz maksymalne wykorzystanie zalet regionu to dewiza tutejszych winemakerów, zwiększył się jedynie ich wybór na rynku oraz możliwości komponowania mieszanek wielu odmian.
Oferta win portugalskich jest bardzo ciekawa i serdecznie zapaszmy do zapoznania się z nią.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje