Portret win australijskich
Niewątpliwym atutem australijskiego winiarstwa jest jego doskonale nadająca pod uprawę winorośli ziemia.
Zwiększone zainteresowanie produktami z tego regionu zmusiło jednak winogrodników do poszukiwania nowych regionów winiarskich.
Zdarza się w związku z tym, że winnice powstają na terenach uznawanych do tej pory za nieodpowiednie.
A afekt jest zaskakująco pozytywny i tutejsi winemakerzy dowodzą, że potrzeba jest najlepszą matką najlepszych wynalazków.
Bez wątpienia największą chlubą, a zarazem też i dumą australijskiego winiarstwa są plantacje odmiany shiraz nazywanej tutaj syrah.
W regionach winiarskich powstają charakterystyczne dla kraju dojrzewające w starym dębie wina o dobrym zaokrągleniu, pełnym słońca smaku, lekkich taninach i nieco wyższej zawartości alkoholu.
Alkohol sprawia, że aromaty jeżyn, lukrecji, czekolady, rodzynek oraz gałki muszkatołowej są wyraźniej wyczuwalne.
Do jednych z najpopularniejszych australijskich producentów należą: Wolf Blass Winery oraz Sandalford Wines – ich wina znaleźć można w ofercie sklepu Euro-wino, jak również wiele innych zacnych trunków, które również zasługują na uwagę.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje