Polędwiczki w sosie śliwkowym z cynamonem
Pyszne mięso w jesiennym klimacie
Składniki – ok.4 porcje
500 g polędwiczki wieprzowej
60 g sera camembert
200 g szynki suszonej, parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
tymianek
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
Cynamonowy sos śliwkowy:
350 g śliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili
1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Polędwiczkę pokroić na 2 cm plastry. Rozbić na cieńsze filety. Oprószyć delikatnie solą pieprzem. Rozłożyć na desce. Na środku każdego filecika położyć kostkę sera, posypać tymiankiem. Zawinąć w rulonik a następnie owinąć w plasterek szynki.
W międzyczasie pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać.
Rozgrzać masło z oliwą na patelni, włożyć roladki i smażyć przez około 5 minut aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
Zdejmować z patelni i odkładać na podgrzany talerz rozpoczynając od najmniejszych roladek. Większe roladki można jeszcze przez chwilkę potrzymać na patelni.
Na patelnię po roladkach włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 minuty (czas smażenia zależy od dojrzałości śliwek). Wlać sos i zagotować. Włożyć polędwiczki, chwilkę razem podgrzać i odstawić z ognia. Posypać tymiankiem i podawać razem z ryżem
Do polędwiczek polecamy wina z USA
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne