Pineau de Charentes – francuski przyjemniaczek
Data dodania: 06-03-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Pineau des Charentes jest słodkim, aromatycznym aperitifem, który wyraźnie spokrewniony jest z koniakiem. Trunek ten, podobnie jak szampan powstawać może tylko w jednym regionie świata, znajdującym się na terenach zachodniej Francji – Charentes. I na pewno jest znakomity, wszak z większości zasobów tego specjału korzystają głównie Francuzi – jego eksport jest bardzo skromny.
Nazwisko wynalazcy: Przypadek
Każdy, kto miał przyjemność zakosztować Pineau des Charentes z pewnością poświadczy o jego wysokiej jakości i niezwykłym charakterze. Powstanie Pineau de Charantes nie jest w pełni jasne i wiąże się z legendą, wedle której w XVI wieku pewien winiarz zupełnie nieświadomie dolał trochę moszczu gronowego do pustych, jak się mu zdawało, beczek po brandy.
Po pewnym czasie, gdy zawartość beczek została odkryta i posmakowana postanowiono regularnie produkować ów napitek.
Pineau występuje w dwóch znakomitych wersjach, dojrzalszej białej (18 miesięcy starzenia w dębowych beczkach) oraz czerwonej (14 miesięcy starzenia w dębowych beczkach).
Każda z nich ma wiele do zaoferowania. Pineau de Charentes Blanc zachwyca zmysłowym aromatem owoców, kwiatów i bakalii, zaś Pineau des Charentes Rouge złożonością charakterystyczną dla porto czy sherry.
Trunki te najlepiej smakują schłodzone do 8-10 ° C i podawane w kieliszku o kształcie tulipana.
Są doskonale jako samodzielny napój, ale też genialne wypadają jako jeden ze składników koktajli i drinków.
Więcej o Pineau des Charentes
Każdy, kto miał przyjemność zakosztować Pineau des Charentes z pewnością poświadczy o jego wysokiej jakości i niezwykłym charakterze. Powstanie Pineau de Charantes nie jest w pełni jasne i wiąże się z legendą, wedle której w XVI wieku pewien winiarz zupełnie nieświadomie dolał trochę moszczu gronowego do pustych, jak się mu zdawało, beczek po brandy.
Po pewnym czasie, gdy zawartość beczek została odkryta i posmakowana postanowiono regularnie produkować ów napitek.
Pineau występuje w dwóch znakomitych wersjach, dojrzalszej białej (18 miesięcy starzenia w dębowych beczkach) oraz czerwonej (14 miesięcy starzenia w dębowych beczkach).
Każda z nich ma wiele do zaoferowania. Pineau de Charentes Blanc zachwyca zmysłowym aromatem owoców, kwiatów i bakalii, zaś Pineau des Charentes Rouge złożonością charakterystyczną dla porto czy sherry.
Trunki te najlepiej smakują schłodzone do 8-10 ° C i podawane w kieliszku o kształcie tulipana.
Są doskonale jako samodzielny napój, ale też genialne wypadają jako jeden ze składników koktajli i drinków.
Więcej o Pineau des Charentes
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje