Penne z sosem ze świeżych pomidorów
Niezwykle prosty, a jak wspaniały w smaku, aromatyczny i zdrowy przepis na pyszny sos ze świeżych pomidorów.
Składniki:
2 kg pomidorów Lima (podłużne, jajowate pomidory o wybornym smaku)
Pomidory suszone – pół słoika
Bazylia
Oregano
2 duże ząbki czosnku
1 średnia cebula
Oliwa
Sól
Pieprz
Cukier
Starty ser mozarella
Przygotowanie
Pomidory umyć i sparzyć, by skórka łatwo odchodziła. Obrać pomidory ze skórki i pokroić w kostkę – im drobniej pokroimy tym szybciej się rozgotują. Cebulę pokroić drobno w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W wysokim i szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę razem z czosnkiem. Dodać drobno pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Dodać oregano, sól, cukier i pieprz do smaku. W zależności od tego, jak kto lubi można sos zmiksować, ale nie trzeba. Nierozgotowane cząstki świeżych pomidorów również smakują wybornie. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone pomidory.
Ugotować makaron, najlepiej penne. Gorący makaron wykładać od razu na talerz (nie przelewać zimna wodą, bo wtedy makaron traci smak). Polać makaron aromatycznym sosem pomidorowym i posypać serem mozarella oraz posiekaną bazylią.
Takie włoskie danie najlepiej podawać z winem włoskimPrzejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne