Peklowana karkówka / łopatka
Data dodania: 03-07-2012
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Pyszna karkówka / łopatka
Tak przygotowana karkówka/łopatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
Łopatka/karkówka - około 1,2 kg
Peklosól
Ziele angielskie
Liść bobkowy
Pieprz czarny w ziarnkach
Suszona włoszczyzna
Po umyciu mięsa natrzeć je peklosolą. Po natarciu nakłuć karkówkę/łopatkę w paru miejscach. Następnie tak przygotowane mięso włożyć do garnka i zostawić w lodówce na 3-4 dni. Każdego dnia przełożyć mięso parę razy.
Następnie umyć karkówkę/łopatkę i zalać wrzątkiem tak by mięso było całe zakryte.
Dodać ziele angielskie, liść bobkowy, ziarenka pieprzu oraz 1 łyżkę majonezu.
Gotować na bardzo małym ogniu, tak żeby nie wrzało. Stosuje się zasadę, iż długość czasu gotowania równa się wadze mięsa w tym przypadku. Można oczywiście trochę dłużej.
W połowie gotowania należy zbadać zasolenie płynu, w którym gotuje się karkówka/łopatka. Jeśli okaże się za słony to należy odjąć go trochę i dolać taką porcję wrzątku, by mięso było cały czas pokryte wodą.
Po ugotowaniu należy zostawić mięso w wodzie do momentu wystygnięcia. Na drugi dzień zagotować raz jeszcze mięso i dodać suszoną włoszczyznę. Trzymać tak na wolnym ogniu przez 30 minut.
Tak zrobiona karkówka/łopatka jest po prostu rewelacyjna. Można podawać samą lub z sosem chrzanowym.
W połączeniu z czerwonym winem posiłek taki staje się prawdziwą niebiańską ucztą.
W szczególności polecamy:
Yarden Mount Hermon Red czerwone
Smacznego :)
Składniki:
Łopatka/karkówka - około 1,2 kg
Peklosól
Ziele angielskie
Liść bobkowy
Pieprz czarny w ziarnkach
Suszona włoszczyzna
Po umyciu mięsa natrzeć je peklosolą. Po natarciu nakłuć karkówkę/łopatkę w paru miejscach. Następnie tak przygotowane mięso włożyć do garnka i zostawić w lodówce na 3-4 dni. Każdego dnia przełożyć mięso parę razy.
Następnie umyć karkówkę/łopatkę i zalać wrzątkiem tak by mięso było całe zakryte.
Dodać ziele angielskie, liść bobkowy, ziarenka pieprzu oraz 1 łyżkę majonezu.
Gotować na bardzo małym ogniu, tak żeby nie wrzało. Stosuje się zasadę, iż długość czasu gotowania równa się wadze mięsa w tym przypadku. Można oczywiście trochę dłużej.
W połowie gotowania należy zbadać zasolenie płynu, w którym gotuje się karkówka/łopatka. Jeśli okaże się za słony to należy odjąć go trochę i dolać taką porcję wrzątku, by mięso było cały czas pokryte wodą.
Po ugotowaniu należy zostawić mięso w wodzie do momentu wystygnięcia. Na drugi dzień zagotować raz jeszcze mięso i dodać suszoną włoszczyznę. Trzymać tak na wolnym ogniu przez 30 minut.
Tak zrobiona karkówka/łopatka jest po prostu rewelacyjna. Można podawać samą lub z sosem chrzanowym.
W połączeniu z czerwonym winem posiłek taki staje się prawdziwą niebiańską ucztą.
W szczególności polecamy:
Yarden Mount Hermon Red czerwone
Smacznego :)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne