Pasztet z zielonym pieprzem
Tradycyjny specjał tak znakomity, że wybornie smakuje także jako samodzielne danie.
50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Mięsa (bez wątróbki) i warzywa pokroić w grubą kostkę, dodać liście, ziele, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia i podlewać 1/2 szklanki wody. Piec do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C, następnie wyjąć i ostudzić.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć z jego nadmiaru i zmielić. Następnie zmielić surową wątróbkę. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem zmielić dwukrotnie. Połączyć wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawić świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Dwie nieduże foremki keksówki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę do form.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec ok. 1 godz.
Najlepiej do dania komponują się wina chorwackie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne