Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy kulinarne » Pasztet z zielonym pieprzem

Pasztet z zielonym pieprzem

Data dodania: 06-03-2013

Tradycyjny specjał tak znakomity, że wybornie smakuje także jako samodzielne danie.



Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie: 

Mięsa (bez wątróbki) i warzywa pokroić w grubą kostkę, dodać liście, ziele, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia i podlewać 1/2 szklanki wody. Piec do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C, następnie wyjąć i ostudzić.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć z jego nadmiaru i zmielić. Następnie zmielić surową wątróbkę. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem zmielić dwukrotnie. Połączyć wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawić świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Dwie nieduże foremki keksówki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę do form.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec ok. 1 godz.

Najlepiej do dania komponują się wina chorwackie

 


 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj