Nowy Świat - Nowe Chile
Od połowy XIX wieku uprawiano tutaj cabernet sauvignon, merlot i sauvignon blanc.
Obecnie największy wzrost popularności odnotowuje chardonnay , jako wino dojrzewające głownie w małych beczkach barrique.
Wśród czerwonych szczepów dominuje jeszcze tradycyjna odmiana pais, ale na drugie miejsce odważnie wsunął się cabernet sauvignon, szczególnie w cieplejszych regionach, gdzie odnalazł doskonałe warunki klimatyczne.
Duże znaczenie dla tutejszego winiarstwa miało także odkrycie starej bordoskiej odmiany carmenere. Pełne smaku, łagodne, śliwkowe wina z tego szczepu znalazły swe miejsce na liście chilijskich win.
Uzyskanie doskonałych gron w Chile nigdy nie stanowiło problemu, dlatego czerwone wina z tego regionu zawsze odznaczają się dojrzałą owocowością.
Dzięki coraz lepszemu wykorzystaniu potencjału chłodniejszych miejsc, takich jak Casablanca znacznie poprawiła się także jakość win białych.
W tym tygodniu mamy przyjemność przedstawić Państwu wina renomowanej winnicy Tarapaca produkującej jakościowe wina w Chile już od 140 lat.
Są one bogate i złożone w smaku oraz aromacie, a dzięki swej niezrównanej klasie są najlepszymi ambasadorami win chilijskich na świecie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje