Nowa Zelandia – mała kraina doskonałego wina
Data dodania: 22-08-2014
Nową Zelandię tworzą dwie wyspy: Północna i Południowa, na których wyróżnia się dziewięć regionów winiarskich. Wyspa Północna składa z pięciu, wśród których wiodącym jest Hawke’s Bay. Wyspa Południowa to cztery regiony z Marlborough na czele.
Winem doskonale obrazującym charakter tej odmiany jest Sileni Sauvignon Blanc, które jest dojrzałą interpretacją jagód gronowych stanowiących jego bazę. Wyczuwalne są tu zielone i żółte owoce, w tym m.in. agrest. Podniebienie jest tu czyste i świeże z wyraźnym aromatem cytrusów. Sileni bez wątpienia stanowi wielką wartość dla miłośników zrównoważonej kwasowości i doskonałej głębi.
Wino jest gładkie i niezwykle urzekające – zdecydowanie warte posmakowania.
Jako ciekawostkę warto podkreślić, że w mitologii greckiej Silenus (Sileni) był towarzyszem, a nawet nauczycielem Bacchusa. Podobno uwielbiał celebrować dobre jedzenie, wino i towarzystwo, czyli to wszytko, co wiąże się z radością, przyjemnością i mile spędzanym czasem.
Więcej o wina z Nowej Zelandii
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Nową Zelandię tworzą dwie wyspy: Północna i Południowa, na których wyróżnia się dziewięć regionów winiarskich. Wyspa Północna składa z pięciu, wśród których wiodącym jest Hawke’s Bay. Wyspa Południowa to cztery regiony z Marlborough na czele.
Można powiedzieć, że wielki światowy sukces tutejszego winiarstwa zapoczątkował Frank Yukich, szef Montana Wines, który w 1973 roku postanowił założyć winnice w dolinie Wairau w Marlborough na stosunkowo dziewiczej jeszcze pod kątem winiarskim Wyspie Północnej.
Na pozytywne efekty nie trzeba było długo czekać i Sauvignon Blanc z nikomu nieznanego regionu niemal na samym końcu świata nagle zaczęło zdobywać najwyższe nagrody na najważniejszych konkursach enologicznych w Europie.
Kolejne winiarnie zaczęły wyrastać tu jak grzyby po deszczu. Dlaczego? Bo Marlborough to miejsce stanowiące magiczną wręcz synergię warunków klimatycznych i glebowych, która wspierana jest przez ludzkie umiejętności i doświadczenie. Wyziębione, ale odpowiednio zahartowane przez zróżnicowane temperatury winogrona wyróżniają się świeżością, cytrusową żywotnością oraz bogactwem ziołowych nut.
Na pozytywne efekty nie trzeba było długo czekać i Sauvignon Blanc z nikomu nieznanego regionu niemal na samym końcu świata nagle zaczęło zdobywać najwyższe nagrody na najważniejszych konkursach enologicznych w Europie.
Kolejne winiarnie zaczęły wyrastać tu jak grzyby po deszczu. Dlaczego? Bo Marlborough to miejsce stanowiące magiczną wręcz synergię warunków klimatycznych i glebowych, która wspierana jest przez ludzkie umiejętności i doświadczenie. Wyziębione, ale odpowiednio zahartowane przez zróżnicowane temperatury winogrona wyróżniają się świeżością, cytrusową żywotnością oraz bogactwem ziołowych nut.
Sileni Sauvignon Blanc – przejaw doskonałego smaku
Winem doskonale obrazującym charakter tej odmiany jest Sileni Sauvignon Blanc, które jest dojrzałą interpretacją jagód gronowych stanowiących jego bazę. Wyczuwalne są tu zielone i żółte owoce, w tym m.in. agrest. Podniebienie jest tu czyste i świeże z wyraźnym aromatem cytrusów. Sileni bez wątpienia stanowi wielką wartość dla miłośników zrównoważonej kwasowości i doskonałej głębi.
Wino jest gładkie i niezwykle urzekające – zdecydowanie warte posmakowania.
Jako ciekawostkę warto podkreślić, że w mitologii greckiej Silenus (Sileni) był towarzyszem, a nawet nauczycielem Bacchusa. Podobno uwielbiał celebrować dobre jedzenie, wino i towarzystwo, czyli to wszytko, co wiąże się z radością, przyjemnością i mile spędzanym czasem.
Więcej o wina z Nowej Zelandii
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje