Neblina – chilijski skarb
Data dodania: 26-06-2017
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Trunki chilijskie prawie do końca ubiegłego tysiąclecia nie należały do najwyżej cenionych, wynikało to z prymitywnych technik produkcji oraz leżakowania wina. Historia tutejszego winiarstwa zmieniła się jednak wraz z przybyciem bogatych inwestorów. Dzięki nim wprowadzono tutaj nieznane dotychczas metody produkcji i stworzono dogodne warunki do dojrzewania szlachetnych trunków.
Od tego momentu przemysł winiarski rozwija się doskonale – Dziś wino z Chile bije rekordy popularności na całym świecie, konsumenci chętnie je wybierają, ze względu na wysoką jakość i jej korzystną relację względem ceny. Najwięcej znanych win w Chile produkuje się w Centralnej Dolinie wokół stolicy Santiago, choć inne rejony winne również poszczycić się mogą wspaniałymi trunkami – najsłynniejsze winnice znajdują się w dolinach Maipo oraz Colchagua.
Chile, odizolowane od reszty świata - z zachodu przez Ocean Spokojny, ze wschodu przez masywy Andów - jako jedyny kraj nie został dotknięty plagą mszyc filokserą, dzięki czemu tylko na tym obszarze uprawiane winogrona nie są genetycznie zmodyfikowane.
Pasmo górskie wzdłuż wybrzeża zatrzymuje oceaniczną wilgoć, która łagodzi gorący klimat. Idealna lokalizacja chroni uprawy przed wiosennymi przymrozkami, tworząc jednocześnie wyjątkowo nasłoneczniony mikroklimat ze znacznymi różnicami temperatur między dniem a nocą. Dzięki kamienistej glebie, nadmiar wody przepuszczany jest do jej dolnych warstw, co ogranicza wydajność z hektara do optymalnej dla jakości owoców.
Wszystko to składa się na idealne warunki dla uprawy zdrowych owoców o jakości godnej pozazdroszczenia, na bazie których powstaje wino o bardzo wysokiej jakości. Bez wątpienia do tej kategorii należy wino Neblina, które podniebienia konsumentów dopieszcza w wersji podstawowej, jak i reserve. Wina te są proste, harmonijne, radośnie owocowe, a ich konsumpcja dostarcza niebywałej satysfakcji.
Serdecznie polecamy wina z Chile.
Chile, odizolowane od reszty świata - z zachodu przez Ocean Spokojny, ze wschodu przez masywy Andów - jako jedyny kraj nie został dotknięty plagą mszyc filokserą, dzięki czemu tylko na tym obszarze uprawiane winogrona nie są genetycznie zmodyfikowane.
Pasmo górskie wzdłuż wybrzeża zatrzymuje oceaniczną wilgoć, która łagodzi gorący klimat. Idealna lokalizacja chroni uprawy przed wiosennymi przymrozkami, tworząc jednocześnie wyjątkowo nasłoneczniony mikroklimat ze znacznymi różnicami temperatur między dniem a nocą. Dzięki kamienistej glebie, nadmiar wody przepuszczany jest do jej dolnych warstw, co ogranicza wydajność z hektara do optymalnej dla jakości owoców.
Wszystko to składa się na idealne warunki dla uprawy zdrowych owoców o jakości godnej pozazdroszczenia, na bazie których powstaje wino o bardzo wysokiej jakości. Bez wątpienia do tej kategorii należy wino Neblina, które podniebienia konsumentów dopieszcza w wersji podstawowej, jak i reserve. Wina te są proste, harmonijne, radośnie owocowe, a ich konsumpcja dostarcza niebywałej satysfakcji.
Serdecznie polecamy wina z Chile.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje