Naleśniki z gruszkami i orzechami
Naleśniki w mocniejszym wydaniu
Składniki
-
250 g przesianej mąki
-
500 g serka homogenizowanego
-
80 g niesolonych orzeszków ziemnych (rozbitych w moździerzu lub posiekanych)
-
masło lub margaryna do smażenia
-
likier gruszkowy
-
70 g stopionego masła
-
skórka otarta z 2 pomarańczy i 3 cytryn
-
375 ml mleka
-
1 łyżka cynamonu
-
szczypta soli
-
20 g cukru waniliowego
-
szczypta soli
-
50 g cukru pudru
-
1 gruszka obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kosteczkę
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z solą, utrzeć mikserem z jajkami i połową mleka. Stale miksując, powoli wlewać masło i resztę mleka. Na patelni posmarowanej masłem lub margaryną smażyć kolejno dość grube naleśniki.
Nadzienie: zmiksować serek z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodać skórkę z cytrusów, likier i orzeszki, a na koniec gruszkę. Wszystko wymieszać, posmarować naleśniki i złożyć je w chusteczkę.
Do naleśników polecamy słodkie i półsłodkie wina polskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne