Morsko-cytrusowa sałatka
Odświeżająca i lekka przekąska na gorące letnie dni
125 g obranych i sparzonych krewetek
125 paluszków krabowych (surimi)
50 g majonezu
40 g keczupu
1/2 czerwonego grejpfruta
1 pomarańcza
1/2 małej papryczki chili
czerwona papryka do dekoracji
świeża kolendra do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Owoce wy filetować, paluszki krabowe pokroić, obrane i sparzone krewetki zalać połową soku powstałego podczas filetowania cytrusów – całość wstawić na noc do lodówki aby „nabrało mocy sprawczej”.
Następnego dnia przegotować sos : połączyć majonez, keczup i drugą połowę soku z cytrusów. Na koniec dodać drobno pokrojoną świeżą papryczkę chilli bez pestek.
PODANIE:
W szklanych miseczkach ułożyć na przemian pokrojone paluszki krabowe, krewetki, fileciki z grejpfruta oraz pomarańczy – każdą warstwę przelać sosem. Całość udekorować pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz świeżą kolendrą.
Do przystawki tej polecamy następujące wina australijskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne