Mołdawskie skarby natury
Data dodania: 24-10-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Mołdawskie wina
Mołdawia jest krajem traktowanym trochę po macoszemu, uznawanym jako rubieże Europy pozbawione miejsc godnych uwagi. Nic bardziej mylnego. Państwo to ze względu na niekończące się winnice nazywane jest przez niektórych Francją Wschodu i do zaoferowania ma bardzo wiele. Wystarczy tylko wyciągnąć po to ręce.
Mołdawia jest krajem traktowanym trochę po macoszemu, uznawanym jako rubieże Europy pozbawione miejsc godnych uwagi. Nic bardziej mylnego. Państwo to ze względu na niekończące się winnice nazywane jest przez niektórych Francją Wschodu i do zaoferowania ma bardzo wiele. Wystarczy tylko wyciągnąć po to ręce.
Kraina wielu szczepów
Winnice i umiejętność produkcji wina to w zasadzie jedno z głównych bogactw Mołdawii. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym tutejsze winnice dają obfite zbiory winogron na bazie których powstaje wiele rodzajów wina – zarówno popularne wina stołowe, jak i te zadowalające bardziej wyrafinowane podniebienia. Ogólnie mołdawskie wina uznawane są za najlepsze wina w Europie Wschodniej.
Współcześnie w kraju tym uprawianych jest blisko 100 szczepów winnych, wśród których zaledwie małą część zajmują odmiany lokalne, takie jak: fateasca alba, fateasca regala, fateasca neagra, czy rara neagra – od XVIII wieku uważana za podstawowy gatunek czerwonych winogron w Mołdawii. Na dużą skalę wykorzystuje się za to potencjał Merlota, czy Cabernet Sauvigoin.
Produkcja wina w Mołdawii najczęściej zaczyna się w zwykłym wiejskim gospodarstwie. W każdym z nich turysta może liczyć na miłe i gościnne przyjęcie połączone z degustacją.
Dla turystów niewątpliwie interesujący może być sam proces produkcji i przechowywania tutejszego wina. Wielokilometrowe podziemne korytarze, ogromne beczki z leżakującymi winami stanowią ogromną atrakcję turystyczną. Wśród wysoko cenionych piwnic oferujących możliwość zwiedzania są m.in. Cricova, Milestii Mici, Romanesti.
Mołdawskie wina – wspomnienie lata
W jesienne i zimowe wieczory zazwyczaj tęsknimy za letnią aurą i symfonią barw, smaków oraz aromatów. Można powiedzieć, że mołdawskie wina są kwintesencją tej właśnie pory roku doskonale komponująca się z różnymi kulinarnymi smakołykami. Dobrym towarzystwem dla ciast i deserów będą wyśmienite, pachnące czekoladą i suszonymi śliwkami mołdawskie kagory.
Do dań wytrawnych i mięsnych polecamy pełną wspaniałego smaku Grand Reserve Cabernet Sauvignon, w której odkryjemy bukiet win przywodzący na myśl dynamizm i wyrafinowanie mołdawskiego tańca. Na pierwszy toast idealnie sprawdzi się z kolei Cricova Crisecco. Wino mołdawskie to dobre wino w dobrej cenie.
Wino mołdawskie
Winnice i umiejętność produkcji wina to w zasadzie jedno z głównych bogactw Mołdawii. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym tutejsze winnice dają obfite zbiory winogron na bazie których powstaje wiele rodzajów wina – zarówno popularne wina stołowe, jak i te zadowalające bardziej wyrafinowane podniebienia. Ogólnie mołdawskie wina uznawane są za najlepsze wina w Europie Wschodniej.
Współcześnie w kraju tym uprawianych jest blisko 100 szczepów winnych, wśród których zaledwie małą część zajmują odmiany lokalne, takie jak: fateasca alba, fateasca regala, fateasca neagra, czy rara neagra – od XVIII wieku uważana za podstawowy gatunek czerwonych winogron w Mołdawii. Na dużą skalę wykorzystuje się za to potencjał Merlota, czy Cabernet Sauvigoin.
Podziemne królestwa wina
Produkcja wina w Mołdawii najczęściej zaczyna się w zwykłym wiejskim gospodarstwie. W każdym z nich turysta może liczyć na miłe i gościnne przyjęcie połączone z degustacją.Dla turystów niewątpliwie interesujący może być sam proces produkcji i przechowywania tutejszego wina. Wielokilometrowe podziemne korytarze, ogromne beczki z leżakującymi winami stanowią ogromną atrakcję turystyczną. Wśród wysoko cenionych piwnic oferujących możliwość zwiedzania są m.in. Cricova, Milestii Mici, Romanesti.
Mołdawskie wina – wspomnienie lata
W jesienne i zimowe wieczory zazwyczaj tęsknimy za letnią aurą i symfonią barw, smaków oraz aromatów. Można powiedzieć, że mołdawskie wina są kwintesencją tej właśnie pory roku doskonale komponująca się z różnymi kulinarnymi smakołykami. Dobrym towarzystwem dla ciast i deserów będą wyśmienite, pachnące czekoladą i suszonymi śliwkami mołdawskie kagory.
Do dań wytrawnych i mięsnych polecamy pełną wspaniałego smaku Grand Reserve Cabernet Sauvignon, w której odkryjemy bukiet win przywodzący na myśl dynamizm i wyrafinowanie mołdawskiego tańca. Na pierwszy toast idealnie sprawdzi się z kolei Cricova Crisecco. Wino mołdawskie to dobre wino w dobrej cenie.
Wino mołdawskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje