Mołdawskie desery
Data dodania: 11-05-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Proste i jakże zachwycające pomysły. Niezwykły deser rodem z Mołdawii.
Suszone śliwki należy sparzyć, by nadać im odpowiednią miękkość. Wydrylowane śliwki należy nadziać połówką orzecha włoskiego. Deser ten w wersji lux to orzechy podprażone na patelni, by nadać im chrupkość i jeszcze wspanialszy smak.
Oryginalnie deser ten serwuje się z bitą śmietaną - ale nie jest to niezbędny element tego dania. Czasem, gdy bita śmietana jest za słodka lub jest jej po prostu za dużo przesyca deser i psuje jego ogólny smak. Alternatywą dla bitej śmietany i zarazem lepszej percepcji regionu jego pochodzenia jest wyśmienite wino Kagor. Jest to propozycja dla wszystkich ciekawych nowych smaków, doznań i kogoś, kto życzy sobie porządnej dawki mołdawskiej słodyczy.
Prawdziwe endorfiny i oryginalny smak to puchar śliwek z orzechami i wino Kagor - szczególnie polecamy Melancolie Kagor.
Wino mołdawskie
Oryginalnie deser ten serwuje się z bitą śmietaną - ale nie jest to niezbędny element tego dania. Czasem, gdy bita śmietana jest za słodka lub jest jej po prostu za dużo przesyca deser i psuje jego ogólny smak. Alternatywą dla bitej śmietany i zarazem lepszej percepcji regionu jego pochodzenia jest wyśmienite wino Kagor. Jest to propozycja dla wszystkich ciekawych nowych smaków, doznań i kogoś, kto życzy sobie porządnej dawki mołdawskiej słodyczy.
Prawdziwe endorfiny i oryginalny smak to puchar śliwek z orzechami i wino Kagor - szczególnie polecamy Melancolie Kagor.
Wino mołdawskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne