Mogen David - wino do ponczu
Data dodania: 16-05-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Od pewnego czasu poncz cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Można powiedzieć, że po czasie przestoju zdecydowanie wraca on do łask. Wraz z modą na grillowanie pojawiła się potrzeba serwowania lekkich i orzeźwiających napojów owocowo-alkoholowych. Wszystkie te warunki spełnia właśnie poncz.
Napój ten wywodzi się z Indii, gdzie podawany jest na ciepło lub w wersji mrożonej. Sama nazwa pochodzi od hinduskiego słowa "ponca" oznaczającego cyfrę pięć, czyli ilość składników na bazie których przygotowywany jest oryginalny poncz.
Dzisiejsze poncze nie trzymają się ściśle dawnej receptury, jednak nadal jest to mieszanka alkoholu (wina, rumu lub wódki), owoców lub soków owocowych, herbaty i rozmaitych dodatków m.in. cukru i przypraw korzennych.
Gorąco polecamy poncz na bazie Mogen Davida Concord przygotowywany z sokiem ananasowym, pomarańczami oraz kiwi. Do tego dużo kostek lodu i znakomita propozycja na spotkanie ze znajomymi gotowa.
Wino Mogen David
Dzisiejsze poncze nie trzymają się ściśle dawnej receptury, jednak nadal jest to mieszanka alkoholu (wina, rumu lub wódki), owoców lub soków owocowych, herbaty i rozmaitych dodatków m.in. cukru i przypraw korzennych.
Gorąco polecamy poncz na bazie Mogen Davida Concord przygotowywany z sokiem ananasowym, pomarańczami oraz kiwi. Do tego dużo kostek lodu i znakomita propozycja na spotkanie ze znajomymi gotowa.
Wino Mogen David
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne