Mogen David Moscato
Data dodania: 23-11-2013
Historia winiarstwa w Stanach zjednoczonych sięga pierwszych kolonizatorów, którzy przybyli do Ameryki Północnej. Widząc bujną winorośl nowych ziem wysnuli przypuszczenie, że wino będzie ich największym bogactwem. Szybko jednak okazało się, że winogrona amerykańskie nie dają dobrego wina.
Dzisiaj Stany Zjednoczone zajmują wysokie, bo piąte miejsce na świecie wśród największych producentów wina, jednak konsumentom raczej rzadko kojarzą się one z się z produkcją alkoholu.
Na rynku można jednak spotkać przykłady znakomitych win produkowanych w tym kraju. Jednym z nich bez wątpienia jest Mogen David, czyli wino, które zdecydowanie wyróżnia się na tle wszystkich innych. Dlaczego? Ponieważ potrafi ono zachwycić, swym smakiem, kolorem i aromatem.
Mogen David – już nie tylko trzej bracia..
Decydując się na zakup wina Mogen David do tej pory wybierać można było w trzech jego rodzajach:
Mogen David Pomegranate - w smaku bogate o średnio zbudowanej palecie oraz owocowym posmaku z zaznaczoną słodyczą i przyjemnym zakończeniu.
Mogen David Concord – wino o rubinowoczerwonej barwa, które czaruje mocnym uderzeniem jeżyny, poziomki – jest pełne słodkich owoców.
Mogen David Blackberry – trunek posiadający piękny, głęboki rubinowy kolor z granatowymi odblaskami. W smaku przyjemny, o trwałym zapachu z wyraźnie wyczuwalną nutką owocu jeżyny.
Teraz do trzech powyższych gwiazd dołączyła czwarta, tym razem biała i… musująca – Mogen David Moscato. Jego delikatne bąbelki wzmacniają przyjemność spożywania, a niesamowity smak obfitujący w brzoskwinię, morelę i melona można poczuć na podniebieniu już po ułamku sekundy od jego spróbowania.
Wina te produkowane są w tej samej winiarni, która mieści się w stanie Nowy York, na wschodzie kraju. To tu znajdują się całkiem sporych rozmiarów pola winogronowe, z których Amerykanie z łatwością wydobywają głęboki smak i intensywny, charakterystyczny dla dobrego wina kolor.
Ponad to spełniają one wszystkie wymagania, które dają możliwość nazywania ich winami koszernymi: następuje specjalna selekcja owoców winorośli, które mogą zbierać wyłącznie pobożni Żydzi, z krzewów, jakie osiągnęły dopasowany wiek, przy produkcji nie jest dozwolone korzystać z wyrobów pochodzenia zwierzęcego, a na koniec trzeba wylać część wina w nawiązaniu do daniny płaconej na rzecz świątyń.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Musująca nowość
Niezwykle lekkie, bardzo rześkie wino musujące z naturalną słodyczą wzbogaconą o delikatną nutę brzoskwini, moreli i melona.
Kolejne fantastyczne wino z rodziny Mogen David - pierwsze białe i pierwsze mususjące.
Niezwykle lekkie, bardzo rześkie wino musujące z naturalną słodyczą wzbogaconą o delikatną nutę brzoskwini, moreli i melona.
Kolejne fantastyczne wino z rodziny Mogen David - pierwsze białe i pierwsze mususjące.
Kultowe wina prosto ze Stanów Zjednoczonych
Historia winiarstwa w Stanach zjednoczonych sięga pierwszych kolonizatorów, którzy przybyli do Ameryki Północnej. Widząc bujną winorośl nowych ziem wysnuli przypuszczenie, że wino będzie ich największym bogactwem. Szybko jednak okazało się, że winogrona amerykańskie nie dają dobrego wina.
Dzisiaj Stany Zjednoczone zajmują wysokie, bo piąte miejsce na świecie wśród największych producentów wina, jednak konsumentom raczej rzadko kojarzą się one z się z produkcją alkoholu.
Na rynku można jednak spotkać przykłady znakomitych win produkowanych w tym kraju. Jednym z nich bez wątpienia jest Mogen David, czyli wino, które zdecydowanie wyróżnia się na tle wszystkich innych. Dlaczego? Ponieważ potrafi ono zachwycić, swym smakiem, kolorem i aromatem.
Mogen David – już nie tylko trzej bracia..
Decydując się na zakup wina Mogen David do tej pory wybierać można było w trzech jego rodzajach:
Mogen David Pomegranate - w smaku bogate o średnio zbudowanej palecie oraz owocowym posmaku z zaznaczoną słodyczą i przyjemnym zakończeniu.
Mogen David Concord – wino o rubinowoczerwonej barwa, które czaruje mocnym uderzeniem jeżyny, poziomki – jest pełne słodkich owoców.
Mogen David Blackberry – trunek posiadający piękny, głęboki rubinowy kolor z granatowymi odblaskami. W smaku przyjemny, o trwałym zapachu z wyraźnie wyczuwalną nutką owocu jeżyny.
Teraz do trzech powyższych gwiazd dołączyła czwarta, tym razem biała i… musująca – Mogen David Moscato. Jego delikatne bąbelki wzmacniają przyjemność spożywania, a niesamowity smak obfitujący w brzoskwinię, morelę i melona można poczuć na podniebieniu już po ułamku sekundy od jego spróbowania.
Wina te produkowane są w tej samej winiarni, która mieści się w stanie Nowy York, na wschodzie kraju. To tu znajdują się całkiem sporych rozmiarów pola winogronowe, z których Amerykanie z łatwością wydobywają głęboki smak i intensywny, charakterystyczny dla dobrego wina kolor.
Ponad to spełniają one wszystkie wymagania, które dają możliwość nazywania ich winami koszernymi: następuje specjalna selekcja owoców winorośli, które mogą zbierać wyłącznie pobożni Żydzi, z krzewów, jakie osiągnęły dopasowany wiek, przy produkcji nie jest dozwolone korzystać z wyrobów pochodzenia zwierzęcego, a na koniec trzeba wylać część wina w nawiązaniu do daniny płaconej na rzecz świątyń.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje